Близо 8 на сто от пенсионерите у нас продължават да

...
Близо 8 на сто от пенсионерите у нас продължават да
Коментари Харесай

У нас работят 8% от пенсионерите, броят им постоянно расте

Близо 8 на 100 от пенсионерите у нас не престават да се обезпечават за пенсия, т.е. не са спрели да работят след пенсионирането си. Броят на хората, които избират да работят и след пенсионирането си, пораства непрекъснато от 2010 година насам, като предстоящо мъжете са повече от дамите .
През предходната година съвсем 165 хиляди българи с пенсия за стаж и възраст са работили . За последните седем години това е най-големият брой на работещите пенсионери съгласно формалните данни на Национален осигурителен институт. За съпоставяне по отношение на 2013 година те са с над 20 хиляди повече. Това демонстрира информация на Националния застрахователен институт, направена за вестник " Сега ".
През 2015 година, за когато има оповестени публично данни, съвсем 156 хиляди пенсионери са работили. Над 92 хиляди са мъжете, а над 64 хиляди - дамите. Съвсем предстоящо, в защитата работят най-вече пенсионери . Обикновено някогашни чиновници от бранш " Сигурност ", които се пенсионират рано, по-късно не престават да работят като охранители и пазачи. От предходната година военни и служители на реда имат минимална възраст за пенсиониране - 52 година и 10 месеца, а тази година е 53 години. През 2015 година обаче към момента нямаше въведена минимална възраст за пенсионирането на чиновниците от бранш " Сигурност ". Така или другояче до края на 2018 година има временен интервал, в който всички чиновници, които към края на 2015 година имат нужния стаж, могат да се пенсионират без значение от възрастта си. Към края на предходната година пенсионираните военни, служители на реда и други са общо 98 хиляди души.
Следващият бранш, в който има доста заети пенсионери, обичайно е бюджетният . През 2015 година обаче бюджетният бранш съвсем се изравнява с охранителните действия. Разликата в броя на осигуряващите се пенсионери се стопява до към 130 индивида в интерес на защитата при няколко хиляди в предходните години. Търговията и строителството също са измежду секторите, в които работят най-вече пенсионирани българи. Малко над 4 хиляди са пенсионираните работещи медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти, демонстрират данните на Национален осигурителен институт.
Пенсионерите, които работят, имат право един път в годината да изискат от Национален осигурителен институт актуализиране на пенсията поради вноските, които им се удържат за Държавно публично обезпечаване . Освен това към този момент не е належащо човек да напуща работата си, с цел да излезе в пенсия. И от предходната година всички могат да се пенсионират една година по-рано, в случай че имат нужния стаж, само че пък с понижена пенсия от 0.4% на месец.

Наскоро немски медии оповестиха, че в Германия работят 11 на 100 от пенсионерите. Тенденцията и там е да се усилва броят на хората с пенсия и заплата . Според данните броят на пенсионерите в Германия, които работят, се е удвоил за 10 години - от 5% през 2006 година на 11% през 2016 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР