Близо 75% от всички лекарства, които се продават в Обединеното

...
Близо 75% от всички лекарства, които се продават в Обединеното
Коментари Харесай

Генеричните лекарства са крайъгълен камък на здравната система на Великобритания

Близо 75% от всички медикаменти, които се продават в Обединеното кралство, са генерични, което прави страната един от най-големите консуматори на генерични медикаменти по лекарско наставление в Европа, написа в собствен разбор Pharmatimes.com. Генеричните медикаменти са крайъгълен камък на здравната система на Обединеното кралство, защото икономисват 13 милиарда паунда всяка година на Националната здравна работа NHS. Това е една трета от общата сметка за медикаменти на NHS, са пресметнали специалисти.

По традиция генеричните медикаменти се възприемат просто като просто копия на истинските артикули. Въпреки това, днешните генерични медикаменти са доста повече от това и фармаинудстрията от ден на ден го потвърждава Лекарствата, които до през вчерашния ден са били шлагер, през днешния ден се трансформират в търсени генерици и биоподобни медикаменти - да вземем за пример, добре познатата Humira (адалимумаб) се считаше за хитов медикамент (той доближи продажби от милиарди долари, когато беше утвърдено от EMA през 2003 г.) Беше и най-скъпото лекарство, употребявано в лечебните заведения на NHS.

Откакто главният му патент изтече в Съединени американски щати през 2016 година и в Европейски Съюз през 2017 година, има 8 биоподобни медикаменти, утвърдени за приложимост от EMA (към 20 август 2021 г.). Освен намаляването на цената заради конкуренцията, през юни 2021 година Националният институт за високи достижения в опазването на здравето и грижите разгласи смяна в опциите за лекуване на до 25 000 пациенти с сдържан ревматоиден артрит заради съществуването на биоподобни медикаменти с по-ниска цена и поддържащи лечения. Това е един доста добър образец за икономисване на разноски, като в същото време се усилва достъпа до най-хубавите в класа лекувания.

Индустрията на генеричните медикаменти към този момент се трансформира съществено и минава оттатък границите на производството на елементарни копия на медикаменти към създаването на артикули с нови разновидности, дози и способи за доставка. Тя претърпява забележителна еволюция, която се показва освен в производството на по-евтини артикули, само че и на по-удобни за приложение, тъй като пестят дипломиран труд на медицинския личен състав в лечебните заведения - да вземем за пример не флакони със суха субстанция за разреждане, а на подготвени форми за инфузии.

Шест от първите 10 най-често предписвани медикаменти в лечебните заведения на NHS, са биологични артикули и наклонността е освен да се предписват най-изгодните като цена лечения, само че и да се минава във от ден на ден случаи към лекуване с биоподобни артикули.

Единодушно е мнението, че в най-хубавия интерес на NHS е да работи в тясно и самодейно съдействие с производителите на генерични медикаменти, с цел да изведе на пазара и тях, и по-достъпните биоподобни медикаменти. Работейки дружно, всички печелят - производителят, NHS и, най-важното – пациентите, отбелязва Pharmatimes.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР