Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен

...
Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен
Коментари Харесай

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите в никакъв случай не са провеждали профилактичен онкологичен обзор, а единствено 3,2% имат вяра, че ракът може да бъде оздравял със средствата на актуалната медицина.

Тези данни от социологическо изследване показа на конференция през днешния ден социологът от организация „ Тренд “ Евелина Славкова.

Проучването е извършено по концепция на Асоциацията на пациенти с онкологични болести АПОЗ във връзка Световния ден за битка с рака и има за цел да показа настройките на българина към предварителната защита, която остава една от най-пренебрегнатите области на битка с това заболяване, разясни председателката на АПОЗ Евгения Александрова.

По думите й, българинът доста мъчно преодолява наслагваното с десетилетия разбиране, че ракът е заболяване-убиец и още по-трудно приема, че актуалната медицина го е трансформирала в заболяване, което може да бъде сложено под надзор.

„ Притеснително е, че в общественото пространство доста рядко се разясняват случаи на изцяло оздравели пациенти, които живеят пълноценно, до момента в който вниманието се отделя повече на отрицателни и обедкуражителни изказвания, които не стимулират, а по-скоро отблъскват “, сподели Евгения Александрова.

Социологът Евелина Славкова обърна внимание на различен факт, който съгласно нея би трябвало да бъде осмислен и интерпретиран по-задълбочено - съгласно данните от проучването на „ Тренд “ над 62% от интервюираните показват увереност, че ракът се лекува по-добре в други страни, най-много в Турция, Израел и Германия.

„ Това приказва за съмнение в здравната система “, безапелационна бе Евелина Славкова.

Според нея, въз основата на данните от изследването може да се предлагат повече ориентирани осведомителни акции, насочени към по-младите хора и в частност към младите мъже, които са по-индиферентни и неактивни във връзка с предварителната защита и нуждата от грижа за здравето, преди то да се влошило.

Липса на скринингови стратегии, непълни статистически данни за раковите локализации заради неподаване на информация към Националния раков указател, липса на протоколи за някои свързани положения като следоперативен лимфедем, незаплащане от НЗОК на генетичните изследвиня, незадоволително структури и експерти в региона на детската онкология – това са част от проблемите, за които сигнализираха представители на пациентски организации.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР