Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили

...
Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили
Коментари Харесай

Бум на жалбите към омбудсмана

Близо 74 500 жители и представители на организации са потърсили подпомагане, отбрана или помощ от омбудсмана  през 2022 година, излиза наяве от Годишния отчет за активността на Диана Ковачева за предходната година, който бе импортиран в Народното събрание.

Данните от отчета демонстрират още, че над 25 500 жители са изслушани в приемните на  омбудсмана и заместник-омбудсмана в столицата и страната.

Получените тъжби през предходната година са над 15 000, което се явява безспорен връх в 17-годишната история на институцията.

" Тъжен връх, който ни сподели ясно, че хората изпитват от ден на ден компликации да посрещат даже и най-базисните си потребности – за храна, за медикаменти, да заплащат сметките си за ток, вода, отопление ", отбелязва омбудсманът Диана Ковачева. 

 istock istock
Статистиката в Годишния отчет удостоверява трайната наклонност - обичайно най-вече са жалбите, свързани с нарушените потребителски права – против доставчиците на публични услуги и частноправни субекти – ВиК и електроразпределителни сдружения, мобилни оператори, банки, колекторски компании. Те съставляват 30% от всички, получени в институцията.

На последващо място се подреждат обществените права, обучение и опазване на здравето, които са съвсем 20%, следвани от жалбите с нарушено право на благосъстоятелност и стопански свободи – 12,35 на 100.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР