Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили

...
Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили
Коментари Харесай

Близо 74 500 граждани търсят съдействие от омбудсмана през 2022

Близо 74 500 жители и представители на организации са потърсили подпомагане, отбрана или помощ от институцията на омбудсмана през 2022 година, от които 31 900 са се обърнали с групови подписки и тъжби по съответни проблеми. Това излиза наяве от Годишния отчет за активността на националния публичен бранител Диана Ковачева за предходната година, който бе импортиран в Народното събрание.

Данните от отчета демонстрират още, че 25 523 жители са изслушани в приемните, проведени от омбудсмана и заместник-омбудсмана в столицата и цялата страна. А получените тъжби през 2022 година са над 15 000, което се явява безспорен връх в 17-годишната история на институцията.

„ Тъжен връх, който ни сподели ясно, че хората изпитват от ден на ден компликации да посрещат даже и най-базисните си потребности – за храна, за медикаменти, да заплащат сметките си за ток, вода, отопление “, отбелязва в уводните си думи омбудсманът и добавя, че това демонстрира, че институцията от дълго време към този момент не е просто пощенска кутия за сигнали , а е извоювала престиж, доверие и е разпознавана от жителите като бранител на правата им .

Статистиката в Годишния отчет удостоверява трайната наклонност – обичайно най-вече са жалбите, свързани с нарушените потребителски права – против доставчиците на публични услуги и частноправни субекти – ВиК и електроразпределителни сдружения, мобилни оператори, банки, колекторски компании. Те съставляват 30% от всички, получени в институцията. На последващо място се подреждат обществените права, обучение и опазване на здравето , които са съвсем 20%, следвани от жалбите с нарушено право на благосъстоятелност и стопански свободи – 12,35%.

Институцията на публичния бранител през м.г. слага акцент върху три нови акции в поддръжка правата на уязвими групи жители – Кампания за приемане на законодателни ограничения за отбрана на правата на хората с увреждания , Кампания за поддръжка на бежанци и мигранти и Кампания за приемане на законодателни ограничения за отбрана от домашно принуждение.

Омбудсманът отбелязва, че в обстановка на непрекъснати избори и къс живот на две следващи национални събрания, три държавни управления – две служебни и едно постоянно, се е наложило да се употребяват и ползват нетипични за омбудсмана ограничения и средства , с цел да получат действителна поддръжка жителите. Посочва се, че подобен инструмент е косвената законодателна самодейност, която институцията разпростира в цялостен мащаб.

„ Ако 2021-ва е годината на почетените конституционни тъжби – инструмент, с който омбудсманът отбрани стотици хиляди жители от административен произвол и тормоз, то 2022-ра е годината, в която Народното събрание одобри редица значими закони, готови и импортирани от институцията на националния публичен бранител “, написа в уводните си думи проф. Ковачева.

Сред тях са две законодателни промени, свързани с решаването на казуса на изтеклите ТЕЛК решения, поради които близо 700 000 души с увреждания са оставени на ръба на оцеляването . Тези промени, препоръчани от омбудсмана, са признати с безусловно единогласие от депутатите от 47-ото и 48-ото Народно заседание. Друго значимо законодателно предложение на омбудсмана е обвързвано с поддръжката на фамилиите с деца и деца с увреждания. С смяната в Закона за налозите върху приходите на физическите лица е въведена несеквестируемост на сумите , които работодателите възвръщат на служащи и чиновници, употребили данъчни облекчения за децата.

Пак след законодателна самодейност на омбудсмана и отново подкрепена с цялостно единогласие е прекратена една безспорна неправда – начисляването на обезщетителна такса от 70 лв. или санкция в размер на 300 лв. за сбъркана винетка. Освен това уведомяването за насъбрани санкции към АПИ към този момент става в рамките на 3 работни дни . Друга значима законодателна смяна, която предложи омбудсманът и която още веднъж е призната с единогласие, е възбраната за предложение, продажба, в това число и онлайн, и използването на божествен газ от малолетни.

В отчета на националния публичен бранител се напомня и фактът, че битката на омбудсмана с монополите означи значителен триумф – по сигнал и гледище на омбудсмана до министъра на финансите „ Топлофикация София “ възвърне на 201 222 семейства над 3 млн. лв. надвзети суми за Данък добавена стойност .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР