Близо 730 000 общ тираж завъртяха българските автори през изминалата

...
Близо 730 000 общ тираж завъртяха българските автори през изминалата
Коментари Харесай

730 000 тираж завъртяха БГ авторите за година

Близо 730 000 общ тираж завъртяха българските създатели през миналата година. Това демонстрират данните на Националния статистически институт за 2018-а.

Тиражите на книгите на мастити писатели като Георги Господинов, Милен Русков и Владимир Зарев, колкото и да са впечатляващи за дребния роден пазар, обаче не могат да се мерят с тези на млади създатели, които оперират в цифровия свят – геймъри, блогъри, влогъри с канали в YouTube...

Най-силните сходни издателски планове са основани взаимно с такива хора и подлудяват голяма тийнейджърска публика. Това е напълно нова наклонност на книжния пазар – тези създатели умеят да приказват на езика на младежите и печелят доста огромна известност с това, което им споделят и посредством печатното слово.

Влогърът Емил Конрад да вземем за пример реализира извънреден резултат преди 4-5 години с продажбата на 55-хиляден тираж от първата му книга „ Нещата, на които не ни учат в учебно заведение “, а идващите му книги („ #Сподели “, „ Изкуството да бъдеш ленив “, „ Иронията на живота ми “) са в диапазона от 10 до 25 хиляди екземпляра, разкри за „ Монитор “ шефът на издателство „ Егмонт “ Велизара Добрева, която е и ръководител на Асоциация „ Българска книга “ и е наясно с трендовете в тази сфера. Силно име в портфолиото на издателството е и Станислав Койчев-Стан, чиито 2 художествени романа „ Невидим “ и „ Измамен “ (носители на награди „ Бисерче вълшебно “) са с 25 и 18 хиляди тираж.

Суперуспешен е и научно-популярният му артикул „ ОрганайзерЪт “, който се издава всяка година. От него са продадени над 50 000 екземпляра, следва трето допълнено издание, което от „ Егмонт “ чакат да надвишават кота 70-75 хиляди с тиража. Близо 8650 книжни заглавия в над 9-милионен общ тираж са издадени у нас през 2018 година по данни на Национален статистически институт.

Всички те са получили ISBN номер от Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, само че огромна част от тях са учебниците, а други са плод на мемоарни и народоведчески напъни на графомани „ самиздатци “, тъй че въобще не доближават до книжарниците. До крайния клиент – негово величество читателя, отиват към половината, или към 5000 – 6000.

Според пресцентъра на Национален статистически институт за предходната година сме отпечатали 2005 истински български заглавия художествена литература. Според издателите обаче картината е малко по-различна. От тия към 6000 книги, стигнали до книжарниците, като се приспаднат плодовете на самиздатското его, от български създатели са към 20-25% т.е. 1200-1500 книги, а останалите са преводни. „ Това е напълно обикновено, тъй като представете си какъв брой е огромен целият книжовен свят и по какъв начин бихме извратили пазара, в случай че половината от книгите са единствено на български създатели и целият книжовен останал свят се побере в останалите 2500 заглавия.

Това е неуместно “, разяснява шефът на мощното издателство „ Сиела “ Константин Йорданов. Според него на 1200 български книги се падат съвсем 5000 преводни – по този начин наподобява миксът в книжарниците. „ В „ Сиела “ през последните години издаваме към 200 заглавия, от които някъде към 40% (80 заглавия) са от наши създатели и в това сме водачи. От тия 80 имаме към 30-ина в правната област и 50 художествени книги “, прецизира той.

Издателство „ Жанет 45 “ на Божана Апостолова напълно се е посветило на задачата да открива и постанова родни имена в литературата. „ Автори ми изпращат ръкописи всекидневно – получавам 5-6 до 10 всеки ден. И да ви призная, започнах да се тревожа, че целият български народ е седнал да написа, да разказва себе си, личния си живот... “, споделя Апостолова. Тя обрисува също наклонността да се угажда на егото с опуси, които не вълнуват всеобщия четец и надлежно не задоволяват интереса на издателствата.

Средно на година в този момент тя издава 80-100 заглавия, започвайки през 1989-а с 5. Сред тях стихосбирките са едвам 10-ина, само че Божана знае, че и това изкуство би трябвало да се резервира живо. От продукцията на издателство „ Хермес “ към 25% са заглавията на български създатели: при 120 нови книги годишно това значи към 25-30 книги от наши писатели годишно или 2 книги в месеца, изяснява шефът на издателската къща Стойо Вартоломеев.

Българските заглавия са 30% от цялата продукция на художествена литература и на издателство „ Колибри “. Издателите следят значително усилване на читателския интерес към родната литературна продукция, по тази причина откликват на него. „ Преди десетина години бяхме единствено „ Сиела “, „ Жанет 45 “ и „ Захарий Стоянов “, които въобще издавахме БГ създатели.

След това започнаха страхливо и други сътрудници с по 1-2 заглавия в годината, след което някои даже си направиха дублиращи издателства единствено за българска литература. Никога не са се издавали толкоз български създатели, колкото в този момент – това е резултат от условията на пазара, тъй като започнаха и добре да се продават “, отбелязва Константин Йорданов. В „ Сиела “ имат следната класация: пишат 2 на създател, който не може да продаде 1000 бройки и се разделят с него, 3 – за тиражи до 1500, 4 за 2000-3000, 5 – от 3000 до 5000, 6 за тираж над 5000, а за 6+ са тези, които стигат 10 000 Изключителните, или рубриката „ превъзходни “ надминават 20 000. Такъв е основният редактор на „ Сиела “ Захари Карабашлиев, който с лекотата на Стефка Костадинова минава летвата от 10 000 с всяка своя книга. „ 18% сиво “ е феномен – тя се продава отмерено мощно във всяка година след излизането си. Неговите романи „ Хавра “ и най-новият „ Жажда “ също към този момент са 10-хилядници. В тази категория са още Алек Попов, Михаил Вешим, Мария Лалева с „ Живот в скалите “, дебютите на Георги Бърдаров с „ Аз още боря дните “ и на аниматора Неделчо Богданов с „ Българ “...

Освен високотиражните същински писатели, още една категория създатели реализират огромни продажби – хора, известни сами по себе си или от някоя друга област като Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Венета Райкова и така нататък, стартирани от разнообразни издателства, отбелязва Йорданов. Отличниците на „ Жанет 45 “ са Георги Господинов, Милен Русков, Стефан Цанев. Малко след тях сега са Здравка Евтимова, Константин Трендафилов (Папи Ханс), Илиян Любомиров (Августин Господинов). Всеки от тях „ вербува “ ново потомство читатели. „ Не върша статистики, а диря положителни текстове “, споделя Божана Апостолова, издала над 1500 БГ заглавия в годините и помогнала на създатели от 5 генерации да изгреят. Но въпреки всичко конкретизира: „ На Милен, Жоро и Стефан съм издала купища, на тях 10 тиража са им малко... “.

Ако приемем, че общоприетият тираж е 1000 бройки, те от дълго време са минали кота 10 000 с всяка своя книга. Но Апостолова не крие, че от някои наши създатели се продават по няколко десетки бройки единствено на премиерата и ползата замира, а в склада на „ Жанет 45 “ залежават непродадени книги за над 5 млн. лева, и то на огромни създатели. Защото читателите от време на време прекомерно робуват на литературната мода. „ За Здравка Евтимова се чу едвам около новината, че е включена в американски учебници. Българинът е теоретичен не толкоз да мисли, едвам бяга след внушението “, установи Апостолова.

Сред най-добре позиционираните на пазара създатели на „ Хермес “ са починалият Георги Божинов с неговия до неотдавна пропуснат шедьовър „ Калуня Каля “: за 5 години той е претърпял 13 издания с общ тираж 33 000 екземпляра.

Както и Владимир Зарев, чийто най-нов разказ „ Чудовището “ продаде първи тираж от 2000, вторият от 1500 върви към привършване и през септември се обрисува трети. Рекордът на Зарев е епичният разказ за прехода „ Разруха “ с 13 издания по 1000 броя (първите 8 писателят самичък финансира, по-късно се включват от „ Хермес “).

Активни имена в „ Хермес “ са детската писателка Ивинела Самуилова с романа за възрастни „ Бабо, разкажи ми спомен “ (10 издания с общ тираж 20 000 екземпляра) и Недялко Славов с романа „ Камбаната “ (5 издания и 5000 броя общо). В „ Колибри “ добре продавани създатели са Катерина Хапсали (с 2-та си романа „ Гръцко кафе “ и „ Сливовиц “), Велина Минкова, Соня Тодороа. От одобрените такива са Димитър Шумналиев, Георги Тенев, а от новите, дебютни – Светослав Тодоров, Николай Ценков, Петър Крумов... Отделно от тях на необикновен интерес от страна публиката се радват и биографичните книги – на Катерина Евро, Христо Мутафчиев, Милчо Левиев.

При българските създатели „ междинен тираж “ мъчно може да се дефинира. Началният нормално е 500-1000 екземпляра, само че има и книги на нови създатели, които се пускат в тестов тираж от 200-300 бройки, с цел да се избегне рискът, изяснява всеобщата процедура Вартоломеев. След това се вършат допечатки. „ Има доближаване на тиражите на българските създатели и преводната литература. Ако преди 10 години издавахме преводна в 3000 броя начален тираж, а наша в 500, в този момент има и български, и непознати писатели, които излизат в 1000 екземпляра. Това е добра наклонност “, безапелационен е той. В класациите на „ Хермес “ някои родни имена гонят бестселъровите международни и постоянно са в челото на листата, на втора, трета позиция. Защо тогава книги на български създатели стартират едвам десетина от 150 законни издателства у нас? Защото по Закона за авторското право на тях им излиза по-евтино да издават преводни книги, където авторските права са 6-8%. Докато за българските създатели общоприетият % е 15, а оптималният за маститите писатели – 20. Затова огромна част от издателите се въздържат да работят с наши създатели, а самите писатели не могат да се устоят от труда си при този дребен пазар, даже в случай че авторският им % е масимален. При по-висок % цената на българската книга би станала по-висока от тази на преводната, предизвестява Стойо Вартоломеев. Това би отдалечило писателя от неговата публика, а надали някой създател би желал това...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР