Близо 72% от педагогическите специалисти са с увеличени заплати още

...
Близо 72% от педагогическите специалисти са с увеличени заплати още
Коментари Харесай

МОН: Близо 72% от учителите са с увеличени заплати още от април

Близо 72% от педагогическите експерти са с увеличени заплати още от април, а останалите ще ги договорят по-късно, само че считано от 1 април 2022 година Това оповестиха от Министерството на образованието.
От там прецизират, че 87% от учебните заведения, детските градини и просветителните центрове, които са вдигнали възнагражденията, са достигнали междинен растеж от 12,3% и даже са надхвърлили стойностите, контрактувани в Колективния трудов контракт сред обществените сътрудници и Министерството на образованието и науката. С над 13% са нарастнали заплатите в 170 институции. Това сочат данните от 3995 учебни заведения и други просветителни институции, които бяха показани през днешния ден пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение. Под 10% е нарастването на 71 места.
Общо 305 институции не са решили с какъв брой ще бъдат вдигнати заплатите, тъй като още нямат одобрен бюджет с решение на съответната община или чакат изменението наредбата за нормиране и възнаграждение на труда, което да отрази новите минимални размери на главните месечни работни заплати на педагогическите експерти, прецизират от ведомството.
Проектът на смяната беше оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН. Бележки и оферти се одобряваха до 28 април. Предстои документът да бъде обнародван в „ Държавен вестник “.
Едва половин % от просветителните институции все още не възнамеряват нарастване на заплатите заради липса на задоволително средства. МОН ще ревизира дали са достигнати контрактуваните минимални самостоятелни работни заплати във всяка от тях, ще проучва проблемите там, където ги има, и ще търси решение взаимно с учебните управления и общините.
Паралелно с това МОН ще наблюдава финансовото положение на всички учебни заведения, детски градини и центрове при новите условия – повишен бюджет от 1 април и понижени разноски след края на зимния сезон. При нужда от спомагателни средства въпросът ще бъде разискван в границите на актуализацията на бюджета, която следва в средата на годината.
Всички покачвания на работните заплати ще бъдат изчислени със задна дата от 1 април 2022 година, без значение по кое време ще се случат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР