Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина,

...
Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина,
Коментари Харесай

Близо 15 000 заявления по-малко за гласуване в чужбина

Близо 72 000 са подадените заявки за гласоподаване в чужбина, което е с 15-16 000 заявки по-малко от изборите на 4 април. Най-много секции ще има във Англия, Германия и Турция. Това каза говорителят на Централната изборна комисия Цветозар Томов. По думите му, обаче, по-малкия брой заявки за гласоподаване отвън страната не значи, че ползата на българските общности в чужбина е по-слаб.

" Съществува една разлика сред изборите през април и в този момент – този път бяха открити над 500 секции на база дали своят вот над 100 или повече гласоподаватели. Това се отразява демотивиращо на хората, които по този начин или другояче има секция. Подаването на заявление е значимо освен за разкриване на съответна секция, а с цел да облекчи гласуването в изборния ден. Когато гласоподавателят е подал заявление се включва авансово в листата и не се попълнят документи, че няма и не гласоподава на друго място, това бави и пораждат опашки. Трябва да сме подготвени този път за това, че е допустимо да гласоподават повече хора, в сравнение с през април, при по-малко подадени заявки ", изясни Томов. Той посочи, че напрегнатата работа по окончателното основаване на секциите в чужбина занапред следва. 

" Все още няма подписан контракт за доставка със " Сиела Норма ", съобщи зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.  " По отношение на контракта: за това е идващият стадий от публичната поръчка за модифициране на софтуера и логистиката на машините. Условията са същите, каквито са били контрактувани в предходния контракт от 6 февруари ", добави Матева. 

" Тази компания има най-вече потенциал да свърши работа, само че никой не ги задължава за контракт. Ако не желаят да изпълнят поръчката, то дано се откажат, с цел да преговаряме с различен реализатор ", добави представителят на ЦИК Цветозар Томов. И изрично съобщи, че машини за всички изборни секции ще има. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР