Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина,

...
Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина,
Коментари Харесай

Цветозар Томов, ЦИК: Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Близо 72 000 са подадените заявки за гласоподаване в чужбина, най-вече секции ще има във Англия, Германия и Турция. Това сподели представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

„ Най-важното, което следва да решим – на 15 юни изтече срокът за подаване на заявки за гласоподаване в чужбина. Близо 72 000 са подадените заявки, 15-16 000 заявки по-малко от изборите на 4 април. Това не значи, че ползата на българските общности отвън страната е по-слаб. Съществува една разлика сред изборите през април и в този момент – този път бяха открити над 500 секции на база дали своят вот над 100 или повече гласоподаватели. Това се отразява демотивиращо на хората, които по този начин или другояче има секция. Подаването на заявление е значимо освен за разкриване на съответна секция, а с цел да облекчи гласуването в изборния ден. Когато гласоподавателят е подал заявление се включва авансово в листата и не се попълнят документи, че няма и не гласоподава на друго място, това бави и пораждат опашки. Трябва да сме подготвени този път за това, че е допустимо да гласоподават повече хора, в сравнение с през април, при по-малко подадени заявки “, изясни Томов.

Относно местата, на които ще бъдат открити секции, Цветозар Томов съобщи, че има направен и разискван план на решение. „ В момента се разисква на два пъти на работни съвещания на ЦИК. Срокът за взимане на решения е на 19 юни, само че имаме обща настройка това да стане още на следващия ден “, разяснява той.

По думите му оформянето на законна опция за регистрация на секция в чужбина е най-важната, само че не и единствената задача, с цел да възникне такава. „ Трябва да се откри място, което да покрива съответните противоепидемични условия в съответната страна, има секции, за които не сме сигурни, че ще стане. Трябва и съставяне на Секционни изборни комисии. През идната седмица би трябвало да се проведат и съвещания с представителите на партии за състава на Секционните комисии по света “, съобщи той.

Томов посочи, че напрегната работа по окончателното основаване на секциите в чужбина следва. „ Не мога да кажа прецизен брой секции в чужбина, само че ориентировъчно няма да са над 800 или под 750. До другата седмица ще има прецизен брой. Най-много секции ще има обичайно във Англия, Германия и Турция “, изясни Цветозар Томов.
https://www.facebook.com/cikbg/videos/876742059720776
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР