Близо 7000 образи има досега по стените на новия катедрален

...
Близо 7000 образи има досега по стените на новия катедрален
Коментари Харесай

Близо 7000 образи има по стените на храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч

Близо 7000 облици има до момента по стените на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, някои са обособени икони, други са в композиции.

Това споделя проф. доктор Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, който е началник на художниците, които девето лято изографисват храма.
На 26 юли 2022 година кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна с групата и се срещна с процеса на изографисване, което към този момент обгръща близо 85 % от стените. Сигурна съм, че това е един най-хубавите храмове у нас и постоянно влизам тук с възприятие на поклонение и възхита, разяснява Корнелия Маринова.
„ Това лято рисуваме огромните общоправославни светии. Символиката е ясна – те са в основата на нашата черква. Ако кубето най-отгоре е символичното небе с Бог, следват пророците, след това евангелистите, които разказват събитията. По колоните пък са ликовете на стълпниците, следват облиците на светиите и така нататък Придържаме се към тяхното тъкмо портретиране, съгласно източниците, съгласно района, епохата… Презумпцията е, че човек би повярвал, единствено в случай че всичко е истинно. Работим с тънки четки, които са за кавалетна живопис, значим е и най-малкият подробност. Това предава финес на облиците “, споделя проф. Владимир Аврамов.
В групата му са още сътрудниците му Васил, Николай, Миро, както и две студентки и един някогашен докторант на професора. Това лято художниците ще завършат работата по стените най-отдолу. Ще остане за дотъкмяване единствено балконът (епорията).
Интересен миг е, че част от средствата постъпват от благодетели, които упорстват да останат анонимни. Те харесали доста свършеното до момента и вероятно ще продължат да поддържат святото дело, смята проф. Аврамов.
Новият катедрален храм „ Св. св. Кирил и Методий“ бе тържествено осветлен през 2017 година. Той е на две равнища, има 850 кв. м застроена повърхност, а разгънатата повърхност е два пъти по-голяма.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР