Близо 7000 допълнителни смъртни случая от туберкулоза са настъпили в

...
Близо 7000 допълнителни смъртни случая от туберкулоза са настъпили в
Коментари Харесай

СЗО/Европа: Увеличава се разпространението на резистентна към лекарства туберкулоза

Близо 7000 спомагателни смъртни случая от туберкулоза са настъпили в Европейския район на СЗО през трите години на пандемията от 2020 до 2022 година, спрямо това, което специалистите чакаха въз основа на оценки, правени преди 2020 година, оповестиха от Регионалния офис на СЗO за Европа и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) в навечерието на 24 март – Световния ден за битка с туберкулозата.

Тази нараснала смъртност е директен резултат от пандемията и нямаше да се случи, в случай че напъните за диагностика и лекуване на туберкулоза не бяха прекратени по време на пандемията, безапелационни са специалистите, подготвили последния отчет за наблюдаване и мониторинг на туберкулозата от Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

Докладът включва най-новите данни, които демонстрират, че районът се възвръща, само че към момента е под въздействието на Коронавирус пандемията във връзка с тестването, диагностиката и грижите за хората с туберкулоза.

„ Последният ни отчет разкрива една доста тъжна, само че изцяло предотвратима обстановка – хората, наранени от туберкулоза, не бяха предпазени по време на пандемията и 7000 излишно изгубиха живота си заради спиране на услугите за туберкулоза “, разяснява доктор Ханс Клуге, районен шеф на СЗО/Европа.

„ Докладът също по този начин извежда на челен план една друга, също предотвратима покруса, която се разпростира пред очите ни – разпространяването на резистентната към медикаменти туберкулоза продължава да нараства. Призоваваме националните управляващи да засилят стратегиите за тестване за туберкулоза, да диагностицират навреме и да ползват най-новите насоки на СЗО “, прикани той.

Според шефа на ECDC доктор Андреа Амон след пандемията към момента има дълъг път за реализиране на задачите за елиминиране на туберкулозата.

„ Навременното подсилване на профилактиката, тестването и лекуването са основни детайли в битката с туберкулозата и всяко закъснение води до по-нататъшно страдалчество и гибел. Държавите би трябвало да работят в този момент и ECDC остава зает с партньорството и поддръжката на страните от ЕС/ЕИП в напъните им да сложат завършек на епидемията от туберкулоза “, разяснява тя.

Факти от разбора на специалистите по туберкулоза

През 2022 година 38 от 53 страни членки на СЗО/Европа регистрират нараснали уведомления за туберкулоза.

Общият сбор доближи повече от 170 000 случая (при над 166 000 случая през 2021 г.), от които над 36 000 случая са докладвани в ЕС/ЕИП (при повече от 33 500 през 2021 г.). Тези увеличени цифри евентуално са позитивна индикация, че в доста страни службите за туберкулоза към този момент се възвръщат от спиранията на Коронавирус пандемията и повече хора се диагностицират и лекуват. Вероятно е също по този начин да отразява наваксването на района от забавените диагнози заради разстройства от друг темперамент, свързани с пандемията.

Устойчива на медикаменти туберкулоза и успеваемост на лекуването

Притеснително е, че приблизително единствено 6 от 10 лекувания на туберкулоза, употребяващи медикаменти от първа линия, са били сполучливи при изцеление на инфекцията в страните от ЕС/ЕИП, до момента в който като цяло в европейския район 7 от 10 лекувания на туберкулоза са излекували инфекцията на пациентите.

Това са най-ниските равнища от десетилетие, което демонстрира вероятни проблеми със спазването на лекуването и евентуални пропуски в мониторинга на резултатите от лекуването. Ако е вярно планувано и извършено, лекуването на туберкулоза би трябвало да е сполучливо при почти 9 от 10 пациенти, инфектирани с варианти, които реагират на антибиотиците рифампицин и изониазид.

Също по този начин поражда угриженост фактът, че лекуването на съпътстващата зараза с туберкулоза и ХИВ е неоптимално. Само 48% от пациентите с туберкулоза и ХИВ в Европейския район на СЗО и 54% в ЕС/ЕИП, които са почнали лекуване на туберкулоза през 2021 година, са били излекувани. За да се ускорят напъните за реализиране на крайните цели за туберкулоза, СЗО и ECDC предлагат следните ограничения: увеличение на напъните за интензивно намиране и лекуване на изчезнали случаи на туберкулоза посредством усилване на тестванията за туберкулоза; даване на благоприятни условия за превантивно лекуване на всички, които се нуждаят от тях; цялостно използване на модерни, къси и напълно орални схеми на лекуване.

Разпространение на ХИВ при случаи на туберкулоза

През 2022 година разпространяването на ХИВ при произшествия с туберкулоза се прави оценка на 12%, с почти 28 000 случая на съпътстваща зараза в района. В ЕС/ЕИП има 13 436 случая на туберкулоза с прочут ХИВ статус, съвсем 4% от които са докладвани като ХИВ-позитивни.

Наличните данни демонстрират, че всеки пети човек с коинфекция ХИВ/ТБ в Европейския район въобще не е получавал антиретровирусна терапия (АРТ). Картината обаче надалеч не е цялостна, тъй като единствено 20 страни са дали информация за приемането на АРТ за ХИВ измежду пациенти с туберкулоза и единствено три от тях бяха в ЕС/ЕИП.

Необходими са непрекъснати старания за възстановяване на докладването на коинфекция с ХИВ, заключават специалистите.

Наблюдението на напредъка към задачите на новия проект за деяние за туберкулозата за Европейския район на СЗО 2023-2030 година е предизвикателство заради лимитираното или никакво отчитане на някои индикатори. Само 20 от 30 знака, разказани в проекта за деяние, бяха следени и оценени благодарение на данни от рутинно наблюдаване. Съществува ясна нужда всички страни в района, в това число от ЕС/ЕИП, да се съсредоточат върху подобряването на данните, като се погрижат те да бъдат по-пълни и да отговорят на критериите за представителност, приканват от СЗО/Европа и ECDC.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР