Близо 700 млн. лв. са стигнали дълговете на държавните и

...
Близо 700 млн. лв. са стигнали дълговете на държавните и
Коментари Харесай

Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас

Близо 700 млн. лева са стигнали задълженията на държавните и общинските лечебни заведения за първите 6 месеца от 2020 година От тях над 150 млн. лева са просрочени. Това изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на запитване на Дора Янкова от БСП по време на парламентарния надзор през днешния ден. 

На 529.67 млн. лева възлизат задълженията на държавните лечебни заведения, 129.89 млн. лева от тях са просрочени. При общинските клиники отговорностите са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн. лева. 

" Пандемията с COVID-19 сложи лечебните заведения пред съществени провокации, в това число и финансови. Предприетите противоепидемични ограничения, отложиха лекуването на редица хронични болести, които не изискват неотложност. Това понижи активността и надлежно приходите на лечебните заведения с близо 16% по отношение на първите 6 месеца на 2019 година ", изясни министърът една от аргументите, в допълнение довела до усложненото положение на лечебните заведения. 

Той добави, че страната ще подкрепи работата на лечебните заведения с 19 млн. лева за общинските лечебни заведения, които ще се раздадат по методика за неподходящи условия, както и с над 7 млн. лева за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подкрепи от 1 август и с увеличението на цените на клиничните пътеки с 10%.

Здравният министър призна, че през вчерашния ден е провел среща с Националното съдружие на общините, с което са стигнали до консенсус те да изготвят логаритъм за разпределението на средствата. " Те като финансови собственици знаят къде има най-големи проблеми и къде каква нужда от средства има ", посочи проф. Ангелов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР