Близо 700 души, повечето от които деца, са били заразени

...
Близо 700 души, повечето от които деца, са били заразени
Коментари Харесай

Близо 700 пациенти, повечето от които деца, са заразени с ХИВ в Пакистан

Близо 700 души, множеството от които деца, са били инфектирани неотдавна с вируса на СПИН в Южен Пакистан, съобщи Агенция Франс Прес.

В част от случаите на заразяване са били употребявани използвани спринцовки, оповестиха през днешния ден пакистанските управляващи. "681 души, от които 537 деца сред две и 12-годишна възраст, са дали позитивен тест за ХИВ до вчерашния ден в Ратодеро, регион в провинция Синд, съобщи на предавана по държавната телевизия конференция Зафар Мирза, консултант по въпросите на опазването на здравето на пакистанския министър председател Имран Хан.

"Употребата на употребявани спринцовки може да е една от аргументите за разпространяването на заболяването ", посочи Мирза, като добави, че в региона са били изследвани повече от 21 000 души. "Премиерът Имран Хан ще разгласи фрапантни ограничения за предварителна защита на заболяването, незабавно щом установим точната причина за нейното разпространяване ", съобщи Зафар Мирза, като акцентира, че тези случаи на заразяване със СПИН съществено са обезпокоили държавното управление.

Според проверяващите е допустимо за заразяването в Ратодеро да е виновен серопозитивен педиатър. Вкараният в пандиза педиатър отхвърля да е предал съзнателно вируса на пациентите си.

Пакистан дълго време бе считан за страна със едва разпространяване на СПИН. Вирусът обаче към този момент се популяризира тревожно бързо измежду наркоманите и предлагащите полови услуги.

Само през 2017 година в Пакистан са регистрирани към 20 000 нови случая на инфектирани със СПИН, а съгласно данни на Организация на обединените нации Пакистан е на второ място в Азия по движение на разпространяване на болестта.

Пакистан е страна с бързо възходящо население, която страда от дефицит на лечебни заведения, като този проблем дълго време беше подценяван от управляващите. Населението на бедните селски региони е изложено на заплаха от съмнителни медицински практики, отбелязва Франс прес. "Според данни на държавното управление в Пакистан работят към 600 000 шарлатани, като 270 000 практикуват в провинция Синд ", показва Програмата на Организация на обединените нации за битка с ХИВ в отчет от средата на този месец.

"За да пестят пари, тези шарлатани вършат инжекции на няколко пациенти с една и съща спринцовка, което може да е главната причина за увеличението на случаите на заразяване със СПИН ", съобщи Сикандар Мемон, който ръководи активността на Програмата за битка с ХИВ в провинция Синд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР