Близо 70% от тропическите гори, изсечени за отглеждане на добитък

...
Близо 70% от тропическите гори, изсечени за отглеждане на добитък
Коментари Харесай

От говеждо до шоколад - незаконно обезлесяване стои зад много храни от всекидневието ни

Близо 70% от тропическите гори, изсечени за развъждане на добитък и култури като соя и палмово масло, са били обезлесени нелегално сред 2013 и 2019 година, сочи изследване. То предизвестява за въздействието върху световните старания за битка с климатичните промени.

Незаконна сеч стои зад загубата на 4,5 милиона хектара гори - повърхност с размерите на Дания - приблизително всяка година в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка, сочи отчета на американската организация с нестопанска цел Forest Trends.

" Ако не спрем незабавно това нелегално обезлесяване, нямаме късмет да победим трите рецесии, пред които е изправено човечеството - изменението на климата, загубата на биологично многообразие и зараждащите пандемии ", разяснява Артър Блъндел, водещ съавтор и консултант на Forest Trends. Организацията работи върху стопански принадлежности за отбрана на екосистемите.

Отглеждането на палмово масло в Индонезия и на соя и говеждо месо в Бразилия, където се намират към 60% от тропическите гори на Амазония, са основни мотори на противозаконното обезлесяване, се показва в отчета.

Производството на други аграрни артикули, като какаото, употребявано за изработката на шоколад в Хондурас и Западна Африка, и царевицата в Аржентина, също е причина за противозаконното изчистване на горите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР