Близо 70% от отглежданите плодове и зеленчуци съдържат 230 различни

...
Близо 70% от отглежданите плодове и зеленчуци съдържат 230 различни
Коментари Харесай

Ето кои плодове и зеленчуци бъкат от пестициди

Близо 70% от отглежданите плодове и зеленчуци съдържат 230 разнообразни пестицида. Това сочи тазгодишното проучване на американската организация Environmental Working Group, която се базира на данни на земеделското министерство на Съединени американски щати.
Оказва се, че най-вече пестициди са открити в ягодите и спанака. В изследваните сладки червени плодове са открити 20 пестицида, а в спанака - повече такива субстанции, в сравнение с във всеки различен зарзават, оповестява Time.
От организацията назовават най-засегнатите артикули "Мръсната дузина ". Освен ягодите и спанака, най-вече пестициди има в нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината, картофите и някои сортове пипер. Над 98% от изследваните праскови, череши и ябълки са съдържали най-малко един пестицид.
В същото време е направен и лист с т.нар "Чисти 15 " - петнадесетте култури, в които има минимум пестициди. Те включват: авокадо, сладка царевица, ананас, зеле, лук, грах, папая, манго, аспержи, патладжани, два сорта пъпеши, киви, броколи и карфиол.
Властите наблюдават много прецизно за потреблението единствено на позволени субстанции в земеделието, които не заплашват човешкото здраве. Въпреки това резултатите от пестицидите не престават да са обект на доста изследвания. Едно скорошно такова да вземем за пример твърди, че има връзка сред потреблението на пестициди и проблемите при забременяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР