Близо 70% от основните хранителни продукти в Кипър са поскъпнали

...
Близо 70% от основните хранителни продукти в Кипър са поскъпнали
Коментари Харесай

70% от основните хранителни продукти в Кипър са поскъпнали

Близо 70% от главните хранителни артикули в Кипър са поскъпнали през юли, демонстрират оповестените в петък данни от месечното изследване на цените на Службата за отбрана на потребителите към комерсиалното министерство. Причина за това повишаване съгласно нея са продължаващото геополитическо напрежение и неподходящите метеорологични условия с рискови горещини през месеца.

Най-много – с над 25%, са се повишили през юли цените на зеленчуците. Захарта е поскъпнала с 3,7%, а замразената риба – с 5,5%.

Увеличаване на цените се следи в 32 от 45-те категории съществени хранителни артикули, които са включени в изследването, подчертаха от Службата за отбрана на потребителите. Тези групи образуват към 70% от всекидневната домакинска кошница.

Фермерите предизвестиха през юли, че продължителната гореща вълна през месеца е унищожила огромна част от реколтата им, вследствие на което ще има дефицит и повишаване на селскостопанските артикули.

Цените понижават в 13 категории артикули, като спадът е от 1% до 15%.

Проучването обгръща 250 съществени хранителни и други артикули, продавани в 400 магазини на дребно в цялата страна, разяснява БНР.

Инфлацията в хранително-вкусовия бранш от януари до юли доближава 8,9% в съпоставяне със същия интервал предходната година, заяви Статистическата работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР