Близо 70% от компютрите с Windows все още работят с

...
Коментари Харесай

Windows 10 остава над 4 пъти по-популярна от Windows 11


Близо 70% от компютрите с Windows към момента работят с версия 10 на операционната система
(снимка: Matthias Nadler / Microsoft GmbH)

Делът на Windows 10 измежду операционните системи на Microsoft продължава да понижава, само че с мудни темпове. Актуалната платформа Windows 11 към момента е надалеч обратно, сочи статистиката.

През ноември тази година Windows 10 за първи път слезе под 70%, по данни на StatCounter. Но този дял продължава да бъде несъразмерно по-голям по отношение на останалите версии на Windows, в това число последната, само че към този момент не толкоз нова платформа Windows 11.

По-конкретно, Windows 10 е работила на 69,77% от персоналните компютри с Windows в края на ноември, което е с 1,49% по-малко по отношение на октомври. Въпреки че Windows 10 последователно губи позиции пред Windows 11, това става постепенно, защото доста консуматори не бързат да надстроят РС-тата си до най-новата версия на операционната система, която публично започва преди повече от година.

В същото време Windows 11 не чупи никакви върхове във връзка с скоростта на разпространяване, само че продължава последователно да усилва наличието си в районен съд сегмента. През ноември тази година Windows 11 е употребена на 16,12% от устройствата, което е растеж от 0,67% по отношение на предходния месец.
още по темата
В топ 3 по известност попада и Windows 7, чийто дял през ноември се е нараснал с 0,62% и възлиза на 10,24%. Тъй като Microsoft ще спре да пуска актуализации за сигурността на Windows 7 при започване на идната година, се чака делът ѝ да понижава по-бързо.

Що се отнася до Windows 8.1 и Windows 8, делът им през ноември е бил надлежно 2,54% и 0,79%. В същото време Windows XP, която остана без поддръжка преди няколко години, продължава да се употребява на 0,4% от устройствата под Windows.

Любопитeн факт е, че всички версии на Windows се употребяват на повече от 1,5 милиарда устройства, само че това не прави операционната система най-популярната в света. Android е убеден водач с пазарен дял от 43,37%. След мобилната Оценка за съвместимост от Гугъл се подрежда Windows с дял от 29,24%, а челната тройка затваря iOS, която се употребява на 17,25% от устройствата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР