Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК

...
Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК
Коментари Харесай

Корнелия Нинова посочи причините за водната криза в национален мащаб

Близо 7 млн. българи заплащат за некадърно ръководство на ВиК бранша, административен безпорядък и корупция, режим, високи цени за неприятно качество и отровна вода.
Това уточни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията по време на разискванията за попречване на заплахата от воден режим. Тя уточни, че сме въплъщение на поговорката: " Вода гази, жаден върви ".
" Поводът за този спор е съответно рецесията в Перник, само че казусът е сложен и народен . Обяснението на ръководещите нормално е с климата. Ако вали дъжд - чакайте някой язовир да ви наводни като в Мизия. Ако има суша, правете молебен за дъжд. Това е комфортно, само че не правилно пояснение. Нека да забележим какви са аргументите през днешния ден 320 хиляди българи да бедстват на режим в страната с риск те да се усилят ", разяснява Нинова.
" Първо, безотговорно се раздаваха язовири за правене на бизнес. 500 млн. по разпореждане на Министерски съвет отвън бюджета, отвън естествената процедура на Народното събрание бяха гласувани за спешни поправки на язовори . По-голямата част към този момент са разпределени - 1 млн. през 2017 година, 442 през 218 година Оттам нататък цялостна мъгла. Къде са отишли, какъв брой язовири се ремонтират, по какви процедури, кои компании и т.н . Нищо не се знае за тези пари и за тяхната ефикасност. През 2018 година министърът Караникалов съобщи тук пред нас, че страната към момента не знае кой е притежателя на 153 язовира. 10 години ръководство на Борисов не стигнаха да се откри собствеността на язовирите в България и 153 са безстопанствени и безконтролни .
Втора причина, престъпно се унищожи Напоителни системи . Разпродадоха се, нарязаха се тръбите. До какво докара това - до наводнения и липса на поливно замеделие.
Третата причина е остарялата инфраструктура ", съобщи още Нинова и разясни, че 60 % се губи вода по калкулации на КЕВР. " В същото време сте създали ремонт единствено на 0, 5 % от мрежата в страната. Пак по публични данни.
Следваща причина за положението на бранша: подозрение за корупция . Сигурно знаете, че в Перник витаят от седмици всевъзможни версии за тези 32 млн. отпуснати за ремонт на язовира и недовели до резултат. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата там. Следваща причина пета - неприятното качество на водата в Стрелча, Хасково, цялата Плевен област, Шумен хората пият мръсна и рискова за здравето вода ", акцентира още Нинова.
Според нея шестата причина е цялостен административен безпорядък и управническо безхаберие. " Министерство на регионалното развитие трансферира отговорността на Министерството на околната среда и водите. Министерството на околната среда и водите на регионалните шефове. Областните упавители на ВиК сдруженията. При язовирите на държавната консолидационна компания, на кметовете и общинскикте препоръки. Никой не знае какво прави в този бранш " ы съобщи Нинова.
Тя уточни, че седмото е, че на фона на всичко това се усилва цената на водата.
" На 20 ноември 2019 в свое изявление от трибуната позволих, че ще увеличите още веднъж цената на водата за идната година. Само го позволих, само че през днешния ден един месец по-късно това към този момент е реалност. Вчера КЕВР разгласи нови пределни цени на водата и е напряко абсурд и е насмешка, че това нарастване стартира от Шумен, където водата е с една от най-високите цени , където съдът се произнесе, че е негодна за пиянство и където се чака режим на водата до седмици и месеци. Там тъкмо решихте да увеличавате цената на водата ", акцентира още водачът на Българска социалистическа партия.
Лидерът на Българска социалистическа партия обърна внимание, че е неразрешено да се прекъсват доставките на вода в Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Швейцария и Англия. " Финансова помощ на лица с ниски приходи, които не могат да си заплащат водата се обезпечава в 22 европейски страни. Ето това желаеме и за българските жители като в Европа, тъй като са европейски жители. до момента в който вършиме тактика, до момента в който си решавате проблемите с корупцията, до момента в който възстановявате 95 % от мрежата, която се разпада и до момента в който продавате легени на хората, които нямат вода, въведете водни помощи. Ако не желаете да чуете предлагането на Българска социалистическа партия - вижте какво вършат европейците. Ако ще бъдем европейска страна приемете това предложение ", добави водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР