Близо 68 на сто от българите определят здравословното си състояние

...
Близо 68 на сто от българите определят здравословното си състояние
Коментари Харесай

Българите по-здрави от германците

Близо 68 на 100 от българите дефинират здравословното си положение като положително или доста положително, демонстрират последните данни на Евростат.  По-доволни от здравето си са мъжете – 71% се го дефинират като положително, до момента в който подобен отговор дават към 64% от дамите у нас. Малко преди нас са Словения, Франция и Чехия, а след нас е Дания.

През 2021 година в Европейски Съюз съвсем седем от 10 души на възраст 16 или повече години са оценили здравословното си положение като положително или доста положително (69%). Положителното разбиране на здравето е по-добро измежду мъжете, в сравнение с измежду дамите (72% от мъжете спрямо 67% от жените).

Сред държавите-членки на Европейски Съюз най-голям дял от популацията на възраст 16 или повече години, което възприема здравето си като положително или доста положително, е регистриран в Ирландия (81%),  пред Гърция (78%), Кипър и Люксембург (и двете по 77%).

В другия завършек на скалата, държавите-членки на Европейски Съюз с най-нисък дял са Литва (48%), Латвия и Португалия (и двете по 50%).

Мъжете са по-склонни от дамите да оценят здравето си като доста положително или положително в съвсем всички държави-членки на Европейски Съюз.  Най-големите разлики в здравето на половете са регистрирани в Латвия – разлика от 9 процентни пункта, Румъния – 8 п.п. и Литва – 7 п.п..

Единственото изключение е Ирландия, където делът на дамите, които оповестяват, че имат положително или доста положително здраве, е малко по-висок от каузи на мъжете (0,4 процентни пункта).
 Евростат Евростат
Разликата в здравето сред половете се усилва с възрастта: тя е най-ниска за популацията на възраст сред 16 и 24 и сред 25 и 34 години (съответно 0,7 и 0,5 процентни пункта)  и е най-висока за двете най-стари възрастови групи: разлика от 6,3 процентни пункта за хората на възраст 75–84 години и разлика от 5,0 процентни пункта за хората на възраст над 85 години.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР