Близо 664 000 годишни е-винетки за леки автомобили изтичат през

...
Близо 664 000 годишни е-винетки за леки автомобили изтичат през
Коментари Харесай

Над 324 000 винетки изтичат през януари 2023 г.

Близо 664 000 годишни е-винетки за леки коли изтичат през първите два месеца на 2023 година, оповестява Агенция " Пътна инфрструктура ".

От тях над 324 000 изтичат през януари, а към 340 000 - през февруари. В първия ден от новата година приключва валидността на 3 941 винетки.

АПИ показва, че на интернет страницата от бутона " Проверка на винетка " след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния период на електронната винетка, без значение от кое място е купена - от търговски обекти на Агенция " Пътна инфраструктура " или в комерсиалната мрежа на сътрудниците на АПИ. Статусът може да е " деен ", " с изминал период " или " необработен " в случаите, когато винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.

От 1 януари Годишната винетка ще коства 87 лв., тримесечната - 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната - 13 лв., а уикенд винетката - 9 лв..
 С 10% по-евтини винетки от 1-ви януари 2023 година
С 10% по-евтини винетки от 1-ви януари 2023 година

Годишната винетка за автомобил до 3,5 тона става 87 лв.

Националното тол ръководство приканва потребителите при пазаруване на е-винетка да употребяват уеб страницата или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ - на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване - с карта.

Напомня се, че при пазаруването на е-винетка е належащо потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди да потвърдят финалното заплащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на знаците от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, само че да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за писмен знак - " О ". В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.
 Да отпадне санкцията за платена, само че сбъркана винетка упорства омбудсманът
Да отпадне санкцията за платена, само че сбъркана винетка упорства омбудсманът

Шофьорите да бъдат уведомявани, в случай че са глобени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР