Близо 65 на сто от учителите търпят тормоз на работното

...
Близо 65 на сто от учителите търпят тормоз на работното
Коментари Харесай

65% от учителите търпят психически тормоз на работното си място

Близо 65 на 100 от учителите търпят тормоз на работното си място, най-често душевен. Това разгласи водачът на СБУ (Синдикат на българските учители) Янка Такева на конференция "Не на насилието на работното място ". Над 300 учители, синдикалисти и представители на институциите препълниха конгресния център на КНСБ, където се организира полемиката.
По данни на СБУ най-характерната форма на принуждение на работното място за България е психическият тормоз. Около 45% от работещите в шивашката индустрия са подложени на такова принуждение, в опазването на здравето процентът е към 60. Насилниците са работодатели, пациенти, родители. По думите на Янка Такева, стереотипните настройки в България са доста мощни. Търпимостта към насилието е поколенчески проблем, добави водачът на СБУ.
Според нея постоянно работещите в секторите - обект на принуждение получават по-ниско заплащане. Това се отразява върху самочувствието на работещите, а оттова и върху тяхната продуктивност, растежа на стопанската система и развиването на страната като цяло.

По данни на синдикатите, над 6 милиона работещи дами по целия свят търпят принуждение на работното място, като изключително мощно са наранени те в секторите обучение, опазване на здравето и лека индустрия.
За да се ограничи насилието, изключително в учебно заведение, СБУ стартира акция "Образование в добрина ". Целта е да се засилват всички държавни институции, които могат да противодействат на насилието, разгласи Такева. Кампанията включва всички деца - от детската градина до 12-клас в учебните заведения, защото насилието е всеобщ проблем.

За да преборим насилието в обществото, първо би трябвало да се пребори насилникът в нас, разгласи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Според него това би трябвало да стане преди всичко с обучение и от учебната пейка. Възпитаме ли децата като положителни жители, ще имаме и положителни възрастни, разгласи Нанков пред аудиторията.

В конференцията на СБУ участваха зам.-министрите Румяна Димитрова (МТСП) и Деница Сачева (МОН), шефът на ГИТ Румяна Михайлова, на Агенцията за протекция на детето доктор Елеонора Лилова, представители на всички синдикални структури на КНСБ.

КНСБ упорства за спогодба на МОТ за насилието на работното място, разгласи основният икономист на КНСБ Любен Томев. Той сподели данни за насилието измежду медиците, където преди всичко са медицинските сестри, а насилниците най-често са пациентите - близо 65 на 100 от всички случаи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР