Близо 630 служители на Mюфтийството останаха без заплати и не

...
Близо 630 служители на Mюфтийството останаха без заплати и не
Коментари Харесай

Без заплати за имамите

Близо 630 чиновници на Mюфтийството останаха без заплати и не е ясно по кое време и от кое място ще бъдат изплатени те. Служителите в джамиите останаха без средства поради прекъсването на парите за трите мюсюлмански учебни заведения и висшия институт, заяви бТВ.

В смолянското село Търън не разчитат на пари от мюфтийството за заплата на имама. Всеки месец вярващите отделят по два лв. за възнаграждението му.

„ Тъй като не извършва напътствията на Главно мюфтийство и другото мюфтийство, защото в Търън постоянно се изповядвала изконната вяра, която е от едно време, която нашите предци са изповядвали по принцип. Новите постановат някои нови моменти…”, изяснява аргументите кметът на селото Явор Говедаров.

От години Мюфтийството у нас разчита на даренията от турското изповедание – така наречен Дианет. От края на март обаче пари не се превеждат.

„ Когато ние търсехме информация за какво не получаваме дарения от Дианета за поддържане на трите учебни заведения и ислямския институт, отговорът беше, че финансирането е спряно, тъй като България едностранно е разтрогнала протокола”, изяснява основният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

От Министерския съвет дадоха отговор, че съглашение за прехрана на мюсюлманските духовни учебни заведения у нас няма и не е имало.

Протоколът, за който Мюфтийството приказва, е от среща сред двете вероизповедания и отразява готовността за съдействие, само че е без правна стойност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР