Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще

...
Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще
Коментари Харесай

Държавата дава 111 815 лева на 600 училища за нови шкафчета

Близо 600 държавни и общински учебни заведения в цялата страна ще закупят нови шкафчета за възпитаници от I до VII клас със средства по национална стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда ”. Общо 742 учебни заведения аплайваха за съфинансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), оповестиха от ведомството.

Класирането е осъществено от специалисти от дирекция „ Учебници и учебна документи “ съгласно най-ниската желана сума на брой шкафче. Предвижда се да бъдат закупени 111 815 такива, като нужните средства са в размер на 2 894 068 лева Списъкът на класираните е  (.pdf).

Закупуването на шкафчета за учениците е една от ограниченията, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, образователни комплекти, пособия и други материали, нужни за просветителния развой, екипи за физическо образование и персонални движимости.

По националната стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ ще бъдат отпуснати и средства за възстановяване на изискванията за пробна работа по естествени науки. 244 държавни и 1880 общински учебни заведения към МОН и 23 учебни заведения към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдаване като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и други за лабораторни извършения по биология в VII и IX клас. За часовете по физика в същите класове могат да се набират набори за електричество, за механични вибрации и тон, за светлина и други, както и разнообразни химикали, ръкавици и защитни очила за опитите по химия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР