Близо 600 000 души в активна възраст са безработни или

...
Близо 600 000 души в активна възраст са безработни или
Коментари Харесай

КТ Подкрепа“ преброи: Близо 600 000 в активна възраст са безработни или работят на черно“

Близо 600 000 души в дейна възраст са безработни или работят „ на черно “, сочи разбор на основния икономист на Конфедерация на труда „ Подкрепа “ Атанас Кацарчев, представен от БНР.

Изчисленията на синдиката демонстрират, че в случай че в страната се вкара по този начин нареченият повсеместен базов приход за тези хора, ще са нужни над 7 милиарда лв. на година. Става въпрос за позната от други страни държавна стратегия за месечно заплащане, което

замества заплатата или компенсацията за безработицата на жителите, без да се изисква те да работят.

Целта на безусловния базов приход, именуван още повсеместен, е да покрива главните разноски за живот за част от обществото, което е отвън пазара на труда, изключително поради нахлуване на технологии, които ще заместят индивида.

От синдиката показват, че да вземем за пример заетите в земеделието в България през 2010 година са били 1,3 милиона души, до момента в който през 2020 година заетите са 233 хиляди, което е спад от 81%. Ако всички 600 000 души в дейна възраст в страната, които са без работа или работят в черния бранш, бъдат включени в програмата и се предлага базов приход от 1000 лв. на месец или малко над минималната заплата, то месечно ще са нужни 600 млн. лв., а на година - 7,2 милиарда лв..

Сумата ще съставлява 3,5% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година

Ако се одобри, че базисният приход би трябвало да покрива съществени разноски за живот от 1 500 лева на месец, то на година ще са нужни съвсем 11 милиарда лева Според синдикалистите това е непостижимо в близко бъдеще, в случай че внезапно не нарасне данъчната тежест с най-малко 10-15%.

В разбора на КТ „ Подкрепа “ се акцентира, че универсалният базов приход може да се ползва в началото само за най-засегнатите обществени групи и то при изискване, че сумата не е по-голяма от минималната заплата.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР