Близо 60 са вече жертвите на ожесточения ракетен обстрел между

...
Близо 60 са вече жертвите на ожесточения ракетен обстрел между
Коментари Харесай

Как българи в Тел Авив прекараха най-тежката вечер на обстрели

Близо 60 са към този момент жертвите на яростния ракетен обстрел сред Израел и линията Газа. Палестинската формация „ Хамас “ е изстреляла над 1000 ракети против разнообразни израелски градове в последните 38 часа, оповестяват международните медии. Израел заяви, че част от ракетите са били прехванати на нейна територия, а другата въобще не е минала границата с линията Газа, съобщи bTV.

Улиците в град Газа са в руини от разрушени здания след стотиците бомбардировки на израелски самолети. Убити са над 15 членове на палестинските групировки. Тел Авив прекара една тежка вечер след разпалването на спора. Това е най-голямата ескалация на напрежението сред двете страни от 2014 година Сред жителите на града е българката Рая Паунова, която живее там от 11 години. Пред bTV тя описа, че обстрелът не е непознат на част от хората. Други пък са в суматоха.

„ Трябва да сме покрай бомбоубежище - най-малко на 60-90 секунди от него. Повечето здания не дават отговор на този стандарт “, разяснява тя. Българката описа, че в нейната постройка има бомбоубежище, други обаче нямат този шанс. И продължи: „ За доста хора с дребни деца се постанова да стават през нощта и да стоят и спят по стълбищата, тъй като няма друго безвредно място в постройката. “

Ивицата Газа от дълго време е точка на огромно напрежение, а този път ударите са в на територията на цялата страна, счита някогашният специфичен координатор на Организация на обединените нации за Близкоизточния кротичък развой Николай Младенов. По думите му ескалацията е могла да бъде избегната, само че през последните седмици и двете страни са позволили доста неточности. „ Ако би трябвало да се търси излаз от обстановката, то това може само да се направи, в случай че нещата в Ерусалим се успокоят и се реализира съглашение за преустановяване на огъня от двете страни “, добави Младенов. Освен преустановяване на огъня, той счита, че би трябвало да се откри трайно решение на дългогодишния спор.

Какво се случи през миналата нощ?

13 етажа са изравнени със земята в град Газа. Ударено е и 9-етажно здание, в което са се помещавали жилища и компании за произвеждане на медикаменти. Местните поданици се пробват да избягат от региона с деца на ръце и раници с най-необходимото. „ Това е ужасяващо. Магазините и домовете ни бяха разрушени. Израелската войска не прави разлика сред цивилно и военно лице “, счита палестинецът Фирас Белбеиси.

Израел разгласи, че нападна цели на " Хамас ", измежду които разследващи центрове и ракетни установки. Съобщават и за 15 убити водачи на разузнаването на палестинските групировки. В Тел Авив нощта мина с писък на сирени за паника, гърмежи и търсене на убежища. Описват обстановката като „ страшна “. Растат опасенията от нова война, а редица страни показаха „ сериозна угриженост “. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира още веднъж незабавно, с цел да разиска рецесията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР