Близо 60 лозари от Поморие, Несебър и Руен блокираха за

...
Близо 60 лозари от Поморие, Несебър и Руен блокираха за
Коментари Харесай

Лозари блокираха изхода на Поморие към Слънчев бряг

Близо 60 лозари от Поморие, Несебър и Руен блокираха за половин час преди обяд изхода на Поморие в посока Несебър и Слънчев бряг. Причината за митинга им е неналичието на държавни дотации за бранш лозя, нелоялната конкуренция и безотговорен импорт на грозде и вино. Твърдят, че от години работят на загуба и по тази причина са подготвени да изкоренят стотици декари лозя.

 Фермери затвориха пътя София-Варна, изливаха мляко и гориха продукция (снимки/видео) Виж още

Протестиращите издигнаха плакати с надписи " Г-н министър, ние сме земеделци за какво не ни подкрепяте " и " Вноса на субсидирано вино и грозде и нелоялната конкуренция ни разоряват ".

Вкарваме грозде от Румъния, от Македония, които създават на ниска цена грозде, а нашето излиза скъпо. Гроздето е най-скъпата земеделска просвета и единствената, която не се субсидира, разясниха протестиращите:

" В момента дотацията е 380 лева Те създават на ниска цена грозде и нашето излиза скъпо. Нашата дотация е в границите на 30-40 лева "

" От 30 000 декара в град Поморие в землището, в този момент сега са 4 000 - 5 000. Можем да се преброим лозарите на пръсти. Изкоренява се, тъй като няма смисъл да се налива от пусто в празно. Бъркаме си в джоба да субсидираме служащите и техните фамилии, а най-после за нас нищо не остава. Разходите ни за декар не се покриват от себестойността на гроздето, което продаваме. "

" За последните 6 години е намаляло производството на винено грозде с 41%. "

В декларация до 2 министерства - на земеделието и храните и на финансите, протестиращите упорстват за държавно подкрепяне за бранш " лозя ". Според тях дотацията би трябвало да е сред 450 и 500 лв. на декар.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР