Близо 580 човека са арестувани при акцията срещу наркотици. Образувани

...
Близо 580 човека са арестувани при акцията срещу наркотици. Образувани
Коментари Харесай

Близо 580 човека са арестувани при мащабна операция срещу наркоразпространението в цялата страна

Близо 580 индивида са задържани при акцията против опиати. Образувани са 470 досъдебни производства, сподели пред медиите основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Вчера стигнахме високо в една такава незаконна верига, сподели във връзка случая в Джулюница вътрешният министър Иван Демерджиев и уточни, че тази огромна акция е резултат от взаимната работа с прокуратурата.

От 0.00 часа тази нощ с моя заповед започва профилирана полицейска интервенция за опиати. Към момента имаме арестувани 56 лица, в интервенцията вземат участие над 3000 чиновници на полицията, жандармерията и чиновници на " Гранична полиция ". Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който даде брифинг в Министерския съвет дружно със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Проверяват се над 150 обекта, като досега са открити закононарушения за владеене, разпространяване на наркотични субстанции или ръководство на моторни транспортни средства (МПС) под въздействието на такива. Операцията ще продължи и в идващите дни, осведоми Тодоров. Той добави, че се ревизират всевъзможни типове обекти - търговски обекти, частни адреси, заведения, от целия набор, където има данни, че може да има наркотични субстанции.

Министър Демерджиев съобщи, че акцията е на територията на цялата страна и задачата й е противопоставяне на проведените незаконни групи, свързани с опиати, както и на всевъзможен вид закононарушения по тази линия. " Отдавна не сме имали толкоз огромна акция, задоволително за мен е, че тя протича при доста положително взаимоотношение по места със структурите на прокуратурата ", уточни вътрешният министър. Според него могат да се намерят и други сходни сфери, в които полиция и прокуратура изрично и неотложно би трябвало да противодействат. По линия на опиатите такава воля е на разположение, акцентира министър Демерджиев.

Той сподели, че резултатите от акцията ще бъдат регистрирани в края на днешния ден. Според министъра се дава явен и безапелационен знак към лицата, занимаващи се с тази незаконна активност, че страната няма да толерира провеждането ѝ. Операциите и акциите ще продължат до тогава, докато равнището на разпространяване на опиати в страната спадне внезапно, безапелационен е министърът. " Това състояние, което следим през днешния ден, не може да продължава ", добави той.

По отношение на разпространяването на опиати към учебните заведения министър Демерджиев заяви, че има отчети от всички регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи за подхванатите ограничения. Тези отчети сега се преглеждат. Когато анализът е подготвен, резултатите ще бъдат оповестени, уточни вътрешният министър и заяви, че се плануват доста други акции. " В идващите дни очаквайте резултати по тях ", сподели той.

При снощната акция в Горна Оряховица е оголен логистичен център за дрога в село Джулюница.

Иззето е рекордно количество марихуана - 300 кг суха маса, пакетирана и подготвена за разпространение. Това количество се равнява на 400 000 дози марихуана. Оранжерията се не намира в някогашна фабрика в селото, сподели на брифинг шефът на полицията във Велико търново старши комисар Димитър Машов. Тя се изпозлвала като логистичен център и място за преправка на веществото.

Задържани са общо 6 души. Първоначално са арестувани двама дилъри - на 16 година и на 21 година След това 31-годишен уредник, пред който дилърите се отчитали един път седмично. Накрая е арестуван и 30 година снабдител на марихуаната. Групата работила най-вече в региона на учебни заведения в Горна Оряховица и Лясковец, споделиха още от полицията.

Обвинения ще бъдат повдигнати на общо 6 души. Всички арестувани досега са разпитани, измежду тях и най-малкият консуматор - 14-годишен възпитаник.

Според показания на очевидци една цигара с с половин грам марихуана се купува на цена сред 10 и 15 лв., споделиха и от прокуратурата.

„ Стигнахме много високо в една незаконна верига, до хора, които стоят доста високо в нея, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Темата с опиатите ще продължи и отвън България. Демерджиев ще пътува в неделя до Турция.

„ Там ще дам данни за такива лица, които работят на турска територия. Имаме увещание, че турската страна ще организира акции и ще е безкомпромисна. Когато ударим тези канали и от двете страни на границата, резултатът ще е доста добър ”, съобщи Демерджиев.

„ За страдание от ден на ден дилъри стават възпитаници. Те са освен причинители, те са и жертви. В Джулюница разпространителят е 16-годишен възпитаник – той е както причинител, по този начин и жертва на наркобандите ”, сподели Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа.

По думите му откритият канабис се равнява на 200 000 дози.

И Демерджиев, и Сарафов акцентираха, че другият огромен проблем в страната е незаконният трафик на мигранти.

Източник: Българска телеграфна агенция, Нова тв

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР