Близо 5100 палестинци са били убити в Ивицата Газа, откакто

...
Близо 5100 палестинци са били убити в Ивицата Газа, откакто
Коментари Харесай

Al Jazeera: Близо 5100 палестинци са убити в Газа

Близо 5100 палестинци са били убити в Ивицата Газа, откогато Израел стартира безмилостна бомбардировка против обсадения анклав след офанзива на Хамас над Израел преди повече от две седмици, съгласно здравни чиновници. За това оповестява Al Jazeera.

Около 40 % от убитите 5087 души са деца, заяви Министерството на здравеопазването на Газа в понеделник, в деня, когато израелската войска заяви, че е направила повече от 300 нови въздушни офанзиви в границите на 24 часа. Палестинските управляващи споделиха, че повече от 400 души са били убити през този интервал.

Хиляди здания бяха унищожени и повече от един милион души бяха разселени на територията, която беше под блокада и значително лишена от вода, храна и други съществени доставки.

Боевете бушуваха без спиране през нощта, откакто израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание, че Израел ще „ заличи Хамас “, въоръжена формация, която ръководи Газа, до момента в който надвисна пълномащабно сухопътно навлизане.

Атаката на Хамас в Южен Израел умъртви минимум 1400 души, най-вече цивилни, съгласно израелски публични лица.

В понеделник израелските военни оповестиха, че са блъснали „ над 320 военни цели в линията Газа “ през последните 24 часа.

В него се споделя, че задачите „ включват тунели, съдържащи терористи от Хамас, десетки оперативни командни центрове “, както и „ военни бази и наблюдателни пунктове “, употребявани от Палестинския ислямски джихад, друга въоръжена формация.

Правителствената медийна работа на Газа заяви, че повече от 60 души са били убити при нападенията през нощта, в това число 17 при един удар против къща в северната част на Газа, и минимум 10 са били убити при нови удари в понеделник сутринта.

На юг жителят на Рафах Мохамед Абу Сабала сподели, че се е върнал у дома от джамия след молитва на зазоряване в понеделник и „ четвърт час по-късно е имало бомбардировка “.

„ Не можахме да забележим нищо заради гъстия пушек “, сподели той и добави: „ Благодарим на Бог, че излязохме живи и здрави “ със „ единствено няколко унищожени прозореца и порти “.

21-годишният Тала Херзала, който се изтегля на юг след заповедта на Израел да напусне северната част на Ивицата Газа на 13 октомври, сподели, че случилото се нощес „ не може да бъде „ разказано с думи “.

„ Буквално треперехме от боязън. Не знаехме дали ще се събудим живи или не “, означи Тала, добавяйки, че сутринта се е събудила от „ серия от бомбардировки “ наоколо.

Израел продължи да бомбардира южната част на Газа, макар че сподели на 1,1 милиона души в северната част на обсадения анклав да се реалокират там преди предстоящата наземна атака.

„ Бяхме преместени от Тал ал-Хава в Рафа по искане на израелската войска и това се случи с нас. Синът ми е 3-месечен страдалец “, сподели пред Ал Джазира бащата на дете, убито при офанзива в Рафа.

Израелските сили са струпани покрай границата с Газа и по-малки елементи към този момент са направили лимитирани нахлувания, ориентирани към Хамас и надявайки се да спасят пленниците, които групата взе от Израел на 7 октомври. Сега Израел дефинира броя на пленниците на 222.

При една такава интервенция 19-годишен израелски боец беше погубен и трима ранени, обявиха от армията (на Израел бел.ред.), добавяйки, че танковата интервенция има за цел „ разрушение на терористична инфраструктура … и локализиране на изчезнали лица и тела “.

Хамас удостовери престрелките, като сподели, че нейните бойци са се натъкнали на израелски бронирани елементи, проникващи източно от Хан Юнис в южната част на Газа. Групата разгласи, че нейните бойци са унищожили част от израелската военна техника.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР