Близо 51 милиона граждани на Италия, 4,7 милиона от които

...
Близо 51 милиона граждани на Италия, 4,7 милиона от които
Коментари Харесай

В Италия гласуват на предсрочни парламентарни избори

Близо 51 милиона жители на Италия, 4,7 милиона от които в чужбина, са призовани към урните, с цел да дадат своя избор на предварителните избори за парламент, които за първи път от над 100 години се организират през есента, отбелязва държавната осведомителна организация ANSA .

51% от имащите право на глас са представители на нежния пол, а 2,6 милиона ще упражнят правото си на глас за първи път. Секциите отвориха в 7:00 часа локално време (8:00 часа българско време) и ще останат разполагаем на гласоподавателите до 23:00 часа, прецизира  агенцията.

След гласуването съставът на Народното събрание на страната ще бъде понижен с една трета: през септември 2020 година на референдум италианците се застъпиха за понижаване на броя на депутатите от близо 1000 на 600: Камарата на депутатите ще има 400 представители, а Сенатът – 200. Според прогнозите, изборната интензивност би трябвало ще бъде към 65-70%. За да влезе в Народното събрание, обособена партия би трябвало да получи повече от три % от гласовете. За обединенията този най-малък предел доближава 10%.

Разпускането на Народното събрание и насрочването на нови избори провокира оставката на министър-председателя Марио Драги и неговия кабинет. Кризата, заради която законодателният орган завърши шест месеца предварително, бе породена от търкания в необятната коалиция от политически сили, които го поддържаха за премиерския пост през февруари 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР