Близо 51 години след последната мисия до Луната Съединените щати

...
Близо 51 години след последната мисия до Луната Съединените щати
Коментари Харесай

Историческо: САЩ обявиха датата за първото си кацане на Луната от над 50 години

Близо 51 години след последната задача до Луната Съединените щати се готвят техен уред още веднъж да доближи повърхността ѝ, въпреки и задачата да е друга от провежданите през Студената война.

След по-малко от два месеца, на 25 януари 2024 година, американски уред би трябвало да кацне на естествения сателит на Земята, само че този път не основан от американската галактическа организация НАСА, а от частна компания - основаната в Питсбърг Astrobotic. При триумф тя ще е първата кацнала на Луната частна компания.

Ще липсва и водач: кацането ще е напълно самостоятелно. При това - с цел да е стабилно решение за бъдещите задачи - процесът не би трябвало да е безценен.

Това е тест за модела, при който НАСА ще работи с частни компании (вече са подписани контракти с няколко) за полети до Луната. Една от тях, Intuitive Machines, разчита на ракетата Falcon 9 на SpaceX, с цел да излети през януари, с цел да спусне апарата Nova-C. Тя трябваше и да е първата, която да поеме към Луната, през ноември, само че изстрелването бе отсрочено заради механически проблеми (включително с ракетата).

" Сред огромните провокации в това, което опитваме да се оправим, е да опитаме изстрелване и кацане на лунната повърхнина против парченце от средствата, които другояче би коствало ", сподели изпълнителният шеф на компанията Джон Торнтън на конференция. " Едва половината от задачите, отишли до повърхността на Луната, са сполучливи. "

Излитането на ракетата Vulcan Centaur е планувано за Бъдни вечер. Когато стигне до Луната, тя ще орбитира известно време към нея в очакване на удобни условия.

След това на ход е спускаемият уред Peregrine на Astrobotic, доставен във Флодира на 31 октомври.

" Завръщането " на Съединени американски щати става в миг на нараснал интерес към Луната. Индийският уред " Чандраяан-3 " подреди Индия до страните, кацнали там, през лятото. Частната японска компания ispace не съумя да изпрати апарата си на Луната напролет след неуспех на мисията; готви се нов опит следващата година, като дребният ѝ луноход бе показан в края на ноември.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР