Близо 5000 души може да настани България при нова бежанска

...
Близо 5000 души може да настани България при нова бежанска
Коментари Харесай

Близо 5000 души може да приеме България при нова бежанска вълна

Близо 5000 души може да настани България при нова бежанска вълна. След опасност на Ердоган да залее Европа с милиони мигранти, ревизираме по какъв начин може да реагира страната ни.

Проверка на bTV в бежанските ни центрове, след заканите на турския президент, че ще залее Европа с милиони мигранти.

5160 е общият брой на местата за настаняване у нас. Две трети от тях са в столицата.

В момента са заети сред 8 и 10 % от потенциала им.

Премиерът Борисов разгласи, че у нас няма да се строят бежански лагери и се обърна към Брюксел да смекчи тона с Турция във връзка спора в Сирия.

Спокойни ли са хората в пограничните региони?

В елховското село Бояново преди две години хората излязоха на митинг поради клюки, че в изоставените казарми ще има бежански център. До това не се стигна, само че през днешния ден хората още веднъж са обезпокоени.
Разпити и напрежение след митинга против бежанците в Бояново Събраха се към 700 души от цялата страна
Атанас Желев е измежду най-активните против построяването на бежански център върху терена на старите поделения.

" Носят се клюки, че отново ще има, тук, из селото се приказва. Притеснени са, настройват се хората, не желаят тук да има други хора. Коментират, че отново ще се стачкуват ", сподели Атанас Желев.

А съгласно премиера Бойко Борисов изходът е в дипломацията, не в нови бежански лагери.

„ Нито огради, нито войска, нищо не може да ни избави. Ако са дами и деца, и ги нахвърлят, ей по този начин, по оградата, какво ще вършим? Не виждам никакъв смисъл нито да строим, нито да се готвим с лагери. С президента Ердоган имаме ясна сделка, и турските управляващи безусловно прецизно, правилно съблюдават съглашението към България. Имаме нула миграционен натиск”, съобщи министър председателят Борисов.

В пика на бежанската вълна един от незаконните направления минавал до граничното село Златиница, в което живеят 15 души.

" Тук, по-рано има един черен път, от Славейково, прилежащото село, и доста постоянно минаваха хора ", съобщи Иван Бъчваров, гражданин на село Златиница.

В бежанския център в Харманли са заети дребна част от местата. Последните новопостъпили са от преди три дни – фамилии от Иран и от Сирия.

„ Шест общежития, в които можем да настаним до 3000 индивида. Към сегашния миг, тази година, настанените са едвам 150, тъй че имаме доста свободен капацитет”, заяви Славчо Янев, шеф на РПЦ Харманли.

Трите центъра в София могат да поемат към 2000 души.

В „ Овча купел” са настанени стотина, най-вече от Ирак и Сирия, като Насрин Фаллаха, която е от Дамаск. Попада тук преди 8 месеца, след закани от „ Ислямска държава”.

„ Във вашата страна се усещам в сигурност. В Сирия е рисково, рисково е за 6-те ми деца, тъй като е война”, показа Насрин Фаллаха.

Там Насрин е била детски преподавател, а тук желае да остане да живее и предвижда нова вълна от мигранти към Европа, тъй като по думите й мирът не е в Сирия, изключително сега.

„ Дори да увеличим потенциала с 200-300 души, повече от това на този стадий, не бихме могли да поемем бежанска вълна”, сподели Пламен Пенов, шеф регистрационно приемателен център София.

В изключителна обстановка петте хиляди места за настаняване на мигранти у нас, могат да бъдат увеличени с още 1000.
Борисов ще упорства Брюксел да спре с нападките към Турция Премиерът добави, че турските управляващи съблюдават съглашението към България за мигрантите
Не такава е обстановката в регионите, покрай Гърция . В селата там хората не престават да са очевидци на прекосяването на незаконни мигранти.

Поредната група, минала незаконно от Гърция у нас през днешния ден, беше отведена за разпит на пункт „ Капитан Петко войвода”. 24-мата афганистанци са влезнали през границата в региона на Мезек. Селото е на един рид разстояние от Гърция.

С построяването на оградата по границата с Турция, каналът за трафик на хора се изместил през Гърция, описват ни локалните.
Гърция чака нова мигрантска вълна Хиляди мигранти са се струпали в и към Измир, на турското егейско крайбрежие, и възнамеряват да преминат в Гърция
С влизането на страната ни в Европейския съюз, паднаха и граничните заграждения сред България и Гърция. Сега по остарелия кльон ежечасно патрулират гранични екипи, само че физическата защита елементарно се пробива.

„ Има хора, които се занимават с тази работа и печелят. Тук, нагоре в Балкана, аз не съм ходил, но споделят, че имало такива горски пътища, които били напряко като магистрала”.

Свикнали с неканените посетители, хората от Мезек не се плашат от възможна бежанска вълна.

„ Всяка къща застава, всеки гражданин – граничар, тъй че ние тук няма да бездействаме”, споделя Христо Янакиев.

Само в региона на Мезек няколко гранични отряда патрулират непрекъснато. Страната ни обаче няма запас да сложи пост на всеки километър по цялата вадичка с Гърция, която е близо 500 километра.

От началото на годината арестуваните незаконни мигранти на границите ни с Турция и Гърция, са намалели спрямо предходната година. Общо 325 са те до предишния месец.

За 2018 година за същия интервал са над 450. Най-много са хората от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР