Близо 500 000 тона са хранителните отпадъци в страната през

...
Близо 500 000 тона са хранителните отпадъци в страната през
Коментари Харесай

57 на сто от хранителните отпадъци у нас са от домакинствата

Близо 500 000 тона са питателните боклуци в страната през 2018 година, демонстрират данни в Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година. От тях 57% от питателните боклуци са от семействата. Останалите са от бранша на производството и преработката. До 15 март проектът беше показан на публично разискване в уеб страницата



В отпадъците от семействата не се включени хранителни боклуци, които може да се съдържат в „ ситна фракция<4см “ на битовите боклуци. Всеки от нас създава 94 кг хранителни боклуци на година, демонстрират данни от 2016 година. Докато междинното количество на човек в страните-членки на Европейски Съюз е 173 кг. Въпреки че произвеждаме по-малко не значи, че събираме и използваме този боклук по най-хубавия метод. Проучване на Европейска комисия на данни от страните- членки на Европейски Съюз демонстрира, че питателните боклуци в ЕС-28 са към 88 милиона тона. Тази оценка е за 2012 година и включва както годни за консумация храни, по този начин и негодни за консумация елементи от храните.

Приблизително 20% от общо създадените храни се трансформират в боклуци.



Предвид забележителното разхищаване на храни в европейските страни, инструкция 2018/851 от 2018 година слага цел за понижаване на питателните боклуци в Европейски Съюз с 30 % до 2025 година и с 50 % до 2030 година. Целите не са наложителни. Но екологичните, обществените и икономическите изгоди от предотвратяването на питателните боклуци изисква страните членки да подхващат съответни ограничения, в това число осведомителни и просветителни акции, които демонстрират методите за попречване на питателните боклуци. Само преди няколко седмици посредством преходните и заключителни разпореждания на Закона за чистотата на атмосферния въздух беше изменен и Закона за ръководство на отпадъците. Според тях измерванията на количествата хранителни боклуци ще се вършат по методологията на Националния статистически институт вместо посредством поддържане на регистри и действително отчитане на отпадъците по местата, където се генерират заведения и семейства. Първият въпрос е до каква степен ще е съответна оценката за количеството на формираните хранителни боклуци в страната, с цел да се слагат действителни и съответни цели в тази посока?

А страните членки би трябвало да мерят напредъка в намаляването на питателните боклуци. За попречване на питателните боклуци държавите- членки би трябвало да плануват тласъци за събиране на непродадените хранителни артикули на всички стадии от веригата на доставка на храни, както и за тяхното безвредно преразпределяне, в това число на благотворителни организации. С цел понижаване на питателните боклуци от изключително значение е да се увеличи информираността на потребителите по отношение на смисъла на датата на продължителност („ годно до “ и „ най-хубав до “).

Европейска комисия има задача до края на 2023 година да изследва данните за разхищаването на храни, предоставяни от страните членки в сходство с признатата единна методика, за да реши дали е удачно да се дефинира цел за понижаване на питателните боклуци, която да бъде реализирана до 2030 година. Очаква се Европейска комисия да даде на Европейския парламент и на Съвета отчет, съпроводен, в случай че е оправдано, от законодателно предложение.

В България питателните боклуци влизат в графата “биоотпадъци”

Законът за ръководство на отпадъците не включва определение за „ хранителни боклуци “, а питателните боклуци са включени в определението за „ биоотпадъци “.„ Хранителни и кухненски боклуци от семействата, заведенията за хранене, заведенията за публично хранене и комерсиалните обекти, както и сходни боклуци от предприятията на хранително-вкусовата индустрия. “ Според Директива Европейски Съюз 2018/851 „ хранителни боклуци “ са всички храни, които са се трансформирали в боклуци “.

През 2017 година са предоставени като подаяние по-малко храни като количество, само че с по-висока стойност. Българска хранителна банка показва като съществена причина за това наредбата за маркирането на дарените храни, което допуска сериозен ангажимент от страна на бизнеса, обвързван с вложение на в допълнение запаси – пари, време, човешки труд и надлежно – с настъпването на нови разноски, произлизащи от спомагателната маркировка. В допълнение, когато става дума за храни с доста къс период на валидност, времето е сериозен фактор и е значимо храната бързо да доближи до нуждаещите се, безрисково и безвредно.

Понастоящем в България няма внедрена методика за премерване на питателните боклуци с генезис, друг от семействата, показва Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година. Също по този начин на национално равнище няма настояща стратегическа рамка по повод попречване образуването на питателните боклуци със съответните ограничения и дейности, които да обзет всички стадии на хранителната верига – първично произвеждане, преработката на храни, търговията на едро и дребно, публичното хранене и семействата.

Предизвикателствата – повишение на информираността на хората

Основните провокации, с които страната би трябвало да се оправи, с цел да обезпечи цялостна политика по попречване образуването на хранителни боклуци, могат да се разпознават по следния метод:

- събиране на информация за количествата формирани хранителни боклуци от бита; В европейското законодателство към момента не са сложени количествени цели за попречване на питателните боклуци и страните – членки вземат решение какви цели да формулират в своите стратегии за ПОО.

- възстановяване на между-секторното съдействие по отношение на използването на новото законодателство в областта;

- идентифициране на заинтригуваните страни на всички стадии от хранителната верига;

- създаване от МЗХГ и приемане на Национална стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни;

- повишение информираността на популацията за подхванатите от страната мерки;

- правене на методологически наръчници и осведомителни материали за попречване образуването на боклуци за повишение на публичната ангажираност;

- обезпечаване на нужното финансиране за осъществяването на посочените в подпрограмата ограничения. В Подпрограмата за попречване образуването на питателните боклуци са планувани главно меки ограничения. В преобладаващата си част те имат информационнообразователен и административно-регулаторен темперамент.

Пари за стратегии и осведомителни акции

Според Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година се плануват 300 000 лв. за обезпечаване на надеждна информация за количествата формирани хранителни боклуци. Очаква се Министерството на земеделието и храните да приготви два отчета. Предстои създаване и приемане на Националната стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни 2021-2026 година за 800 000 лв.. За 300 000 лв. ще се създаде и популяризира управление за попречване образуването на битови хранителни биоотпадъци.

Общините би трябвало да плануват създаване на стратегии за ръководство на отпадъците с включени цели и ограничения за попречване на питателните боклуци. За осъществяване на ограниченията общинските бюджети би трябвало да заделят 1 млн. лв. до 2028 година

40 млн. лв. се плануват за правене и използване на проекти от общините за хранителни боклуци в общински, обществени, здравни, просветителни и други общински звена и предприятия, общински пазари и други където се образуват хранителни боклуци. Средствата ще бъдат обезпечени от "Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони 2021-2027 "

Планът планува осъществяване на непрекъснати целенасочени акции за разяснение и даване на информация за хранителни боклуци на централно и общинско равнище, в това число по отношение на смисъла на "Най-добър до " и "Годен до " на комерсиалните хранителни артикули. Затова ще бъдат изразходвани 2 млн. лв.. Средствата би трябвало да дойдат от бюджета на МЗХГ, общински бюджети, в това число отчисления по чл.64 от ЗУО, европейските стратегии.

Министерството на околната среда и водите би трябвало всяка година да събира информация за изпълнените мерки/напредъка по осъществяването посредством изпращане на въпросник до институциите/организациите, избрани за водещи по ограниченията в програмата, което ще коства 400 000 лв.

30 млн. лв. по стратегия “Околна среда” за демонстрационни прроекти за справяне с питателните боклуци

Предвижда се да се финансират демонстрационни планове за попречване на питателните боклуци за 30 млн. лева по "Програма за околна среда 2021-2027 "

500 000 лв. ще бъдат изхарчени от Министерството на земеделието и храните за правене на детайлни управления и осведомителни материали за попречване образуването на хранителни боклуци, адресирани към разнообразни браншове и към обществеността. От програмата за селски региони по "Програма за храни и/или главно материално подкрепяне " 2021-2027 ще се провежда и реализира даряването на храни преди приключването на периода на валидност.

Очаква се до края на 2028 година да се приложат в цялостен обсег опциите за даряването на храни, които са предоставени на европейско равнище с оглед превъзмогване на бариерите за даряване на храни посредством механизмите за използване на Данък добавена стойност, показва Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година.

Повече за рецензиите към проекта може да видите:

Още информация от проекта може да прочетете:
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР