Близо 50 собственици на имоти на ул. Сирма войвода“ в

...
Близо 50 собственици на имоти на ул. Сирма войвода“ в
Коментари Харесай

Решават бъдещето на улица Сирма войвода във Варна

Близо 50 притежатели на парцели на ул. " Сирма челник “ в околност " Св. Никола “ одобриха поканата на Община Варна да се срещнат от първо лице с проектите на администрацията да приложи в цялостен размер улична регулация в сектор от тяхната улица. Кметът Благомир Коцев се срещна персонално с жителите, с цел да обясни изгодите за всички живущи от това да бъде построена улица съгласно условията на закона. За първи път представител на Община Варна се среща със притежателите на новообразуваната жилищна зона, с цел да изслуша техните възражения и оферти, подчертаха присъстващите на срещата.

От години се приказва за използване на улична регулация в някогашните вилни зони, само че до момента няма дейности в тази посока. В последните години тези зони се трансфораха в жилищни квартали с първокласни частни парцели, само че липсват инфраструктура и връзки, липсват удобствата, които имат живущите в градската част на Варна. Искаме да покажем, че това е допустимо да се случи и тук, сподели пред притежателите кметът Коцев. Той добави, че ул. " Сирма челник “ е определена като пилотна, с цел да послужи като пример за използване на улична регулация и в останалите вилни зони.

На срещата участваха заместник-кметът по строителството Пламен Китипов, шефът на дирекция " Инженерна инфраструктура “ Христина Костадинова, началникът на отдел " Общинска благосъстоятелност “ Асен Атанасов, както и ръководителят на Експертния съвет по устройство на територията в Община Варна арх. Кристиан Саралиев. Те срещнаха живущите с техническите параметри за планиране и създаване на улицата. Проектът обгръща сектор с дължина от 1 400 м от ул. " Арх. Манол Йорданов “, която свързва Горна и Долна Трака, до ул. " Д-р Борис Окс “. Той включва създаване на тръбопровод, канализация, улично осветяване, асфалтиране и тротоари. Габаритът на улицата е 14 м и тази широчина е заложена в Общия организационен проект на Варна от 2012 година и в транспортната скица на града.

Проектът е на стойност 3 644 760 лева, обезпечени от държавния бюджет за целево финансиране на капиталови планове на общините. Улицата е включена в листата с планове за над 100 милиона лв., които община Варна получава от Министерството на финансите. За да се осъществя планът обаче, проектирането би трябвало да започва до края на годината, посочи заместник-кметът по строителството Пламен Китипов.

За ул. " Сирма челник “ има влезнал в действие Подробен организационен проект (ПУП) с непосредствено правно деяние във връзка с по-голямата част от парцелите. Изключение вършат 4 парцела, чиито притежатели са обжалвали Подробен устройствен план и съдът е приел техните възражения. С тях екипът на Общината води персонални диалози.

По време на срещата на място по-голямата част от живущите показаха желанието си улицата да бъде изпълнена съгласно закона, с което да им се обезпечи умерено прекосяване и разминаване на колите, безконтролен достъп на коли за спешна помощ и противопожарни коли, асфалтова настилка по цялата дължина, пешеходно напредване по тротоар, осветяване и добра информационна връзка с останалите елементи на квартала. 

Резервите на част от живущите са свързани най-много с ширината на бъдещата улица и с това, че някои притежатели ще би трябвало да отстранен към този момент построени плътни огради или други постройки. Други се тормозят за това, че трафикът по улицата може да стане по-натоварен.

В края на срещата водената от кмета Коцев група и живущите се схванаха да продължат разговора. Гражданите ще излъчат контактна група, която ще приготви в писмен тип всички стимулирани възражения и оферти по плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР