>Близо 50 % от гласувалите през август се обявиха против

...
>Близо 50 % от гласувалите през август се обявиха против
Коментари Харесай

Жителите на варненско село искат отделянето от община Суворово

> Близо 50 % от гласувалите през август се оповестиха срещу сметището, а резултатът беше разгласен за наложителен. Въпреки това преди дни кметът на Суворово Павлин Параскевов е оторизирал собствен чиновник да подпише протокол за въвеждане на депото в употреба, обясниха недоволните.

" Когато разбрахме, се срещахме с Параскевов, който ни съобщи " вие не желаете хранилище, само че ще го има - в случай че вземат да ви тровят, ще го спра ".

Параскевов е родом от Чернево, което е второто по величина обитаемо място в общината. Избран е от нас, заставали сме зад него, трети мандат е кмет, толкоз сме го уважавали. Целият предприемчив комитет сме му ходили на крайници пет пъти в дома му и на работното му място и сме го умолявали да ни поведе, по легален път да извървим цялата процедура, с цел да спрем това хранилище ", сподели Валентин Георгиев.

Жителите на Чернево имат намерение да се срещнат с кметовете на Девня, Ветрино и Аксаково, към които общини вероятно да се причислят.

" Явно нашият кмет, който сме избрали, абдикира от този голям за нас проблем. Законно сме извървели цялата процедура по референдума и не може кметът да не го зачете. Търсим легален метод да защитим нашите домове. Ако би трябвало да се отделим от Суворово, няма да се спрем. Търсим си кмет на община, който да ни отбрани ", добави Георгиев.

По неговите думи до ескалация на напрежението на митинга в понеделник пред постройката на " Солвей соди " се е стигнало, тъй като представители на инициативния комитет са били заключени за 45 минути, откакто им е била обещана среща с изпълнителния шеф Спирос Номикос.

Жителите на Чернево упорстват сдружението да отдръпна капиталовото си предложение за създаване на хранилище. Те настояват, че съгласно издадените разрешителни там могат да се съхраняват живак, боклуци от петролни артикули, батерии, олово, мощно нечисти облекла от химическата индустрия.

" Не сме срещу " Солвей соди ", които са прелестен вложител - обезпечават работни места и високи приходи на чиновниците. Хора, разберете, не желаеме депото на наша територия ", сподели още Георгиев.

Нови митинги възнамеряват жителите на Чернево. Те приготвят демонстрации пред постройката на Областната администрация във Варна и пред НДК в София, откакто България поеме председателството на Европейски Съюз. Утре ще участват на делото в Административния съд за законността на референдума, което е формирано по тъжба на регионалния шеф Стоян Пасев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР