Близо 50 хил. сигнала за липсващи лекарства са подадени в

...
Близо 50 хил. сигнала за липсващи лекарства са подадени в
Коментари Харесай

Недостигът на лекарства: За 7 месеца са подадени 126 сигнала за 70 медикамента

Близо 50 хиляди сигнала за изчезнали медикаменти са подадени в Европейски Съюз за последните 11 месеца. Реално проблеми има с намирането на към 8500 медикамента. Данните са от разбор на интернационална компания. У нас за първите седем месеца на годината в Агенцията по медикаментите са подадени 126 сигнала за към 70 изчезнали медикамента. За същия интервал са постъпили към 370 уведомления за краткотрайно и 50 за непрекъснато преустановяване на доставки на лекарства в страната.

През първите 7 месеца на годината Агенцията по медикаментите е направила към 400 инспекции в аптеки и хранилища за медикаменти. В към 20% от инспектираните обекти са открили нарушавания.

" При търговците на дребно най-честите нарушавания са свързани с разпределяне на лекарствени артикули по лекарско наставление без да е изискана рецепта ", сподели магистър-фармацевт Богдан Кирилов - шеф на ИАЛ.

Складовете извършители не са изпълнявали вярно отговорностите си към системата за електронно следене на наличностите. Когато медикамент падне под 65% влиза в лист с медикаменти, неразрешени за експорт, който се актуализира всяка седмица. Но здравното министерство предлага това предписание да се промени.

" Тези 65% в нашето предложение се сменят със 100%. Тоест да бъде напълно 100% обезпечена потребността от медикаменти в България ", сподели проф. Илко Гетов - зам.-министър на опазването на здравето.

Така възбраната за експорт ще се задейства, когато наличностите от избрани медикаменти паднат под 100%. Друго предложение, е при дефицит да се форсира процедурата за успореден импорт на лекарства. И още уведомленията за краткотрайно прекратяване на вноса да влизат непосредствено в системата за следене на наличностите. Фармацевтите считат, че тези ограничения няма да решат казуса с дефицита на медикаменти и желаят аптеките да виждат наличностите в складовете.

" Когато някой склад се пробва, в случай че го прави да крие медикаменти за лични аптеки и свързани с него аптеки или надлежно да задържа количества за реекспорт - да може аптеката да подава сигнал в ИАЛ и Агенцията по медикаментите да отиде и да вземе съответните ограничения ", сподели Димитър Маринов - ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

" Не считам, че достъпът до комерсиална информация ще реши по какъвто и да е метод дефицита. Трябва да се направи разбор на всички аргументи за дефицит, а те са сложни ", сподели Оля Василева - изпълнителен шеф на Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти.

Според здравния министър е нужен по-засилен надзор по пътя на медикаментите от производителя до аптеката.

" Задължително лекарство, което влезе в приложимост да бъде верифицирано. След което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. До огромна степен ще реши казуса, въпреки не изцяло. Защото се оказва, че има справедливи аргументи, свързани и с произвеждане ", сподели проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето.

Очаква се здравните управляващи да внесат предложенията за промени в Министерския съвет в околните дни. А още от 1 октомври антибиотиците и медикаментите за диабетици наложително ще се предписват единствено и отпускат единствено с електронна рецепта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР