Близо 5,2 млрд. лв. са приходите от чуждестранен туризъм у

...
Близо 5,2 млрд. лв. са приходите от чуждестранен туризъм у
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: 5,2 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за периода януари-август

Близо 5,2 милиарда лева са приходите от задграничен туризъм у нас от януари до август 2017 година, като се регистрира растеж от близо 10% по отношение на същия интервал на предходната година. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова ТВ. Тя уточни още, че единствено за летните месеци от юни до август постъпленията са повече от 3,7 милиарда лева, което е с 8 на 100 повече спрямо този интервал година по-рано.

Общият брой на задграничните визити от началото на годината до август е над 6,5 млн., уточни още министърът. И посочи, че се регистрира нарастване от 8 на 100 в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В дейните летни месеци задграничните визити у нас са повече от 4,3 млн., което е повишаване от 5,6% по отношение на тези месеци на предходната година.

По думите й общият брой визити на чужденци в България за интервала януари–август 2017 година е близо 8,5 млн., като от тях близо 2 млн. са директно преминаващи и ние не ги считаме за туристи.

Относно метода за отчитане на туристите министър Ангелкова посочи, че се съблюдава прецизно методиката на Евростат и Световната организация по туризъм (СОТ). За екскурзиант ние отчитаме задграничен клиент, който има най-малко една нощувка в място за настаняване, съобщи още министърът.

Съвместно със СОТ работим по спомагателна методика за събирането на данни за туристите, с която да се включат данни за това кой къде отива, по този начин ще има по-задълбочена информация за задграничните гости.

Прогнозите за идния зимен сезон също са оптимистични, като се чака да се означи растеж сред 5 и 10 на 100, заяви министър Ангелкова. Тя посочи, че това са първични данни на основа на ранните записвания. Общият брой визити на задгранични туристи през предишния зимен сезон 2016/2017 година беше 1 млн. 476 хиляди, като растежът от 19,6% беше най-високият от влизането ни в Европейски Съюз през 2007 година

Относно цената на пакетните ваканции на нашите курорти министърът уточни, че те са извънредно положителни, съпоставяйки цена и качество. Едно от авторитетните британски издания сложи Банско в топ 10 измежду курортите за зимен туризъм.

Стартираме акция „ Неочаквана почивка “, с която ще насърчаваме вътрешния туризъм и крилата на сезона. Това е наш главен приоритет в работата на министерството. Тя изясни, че това е самодейност, която се създава взаимно с сектора и планува посредством лотария да бъдат раздадени като награди 30 почивки.

В жребия ще могат да се включат всички туристи, които са създали резервация за почивка в отвън дейните месеци, посочи още министърът. Участниците ще би трябвало да показват направената резервация за почивката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР