Близо 5 000 посетители e посрещнаРегионалният етнографски музей на открито

...
Близо 5 000 посетители e посрещнаРегионалният етнографски музей на открито
Коментари Харесай

Крастник-Колчовият хан в Етър-а посрещна първите си гости

Близо 5 000 гости e посрещнаРегионалният етнографски музей навън „ Етър “ през почивните дни при започване на март, множеството от които разгледали експозициите вКръстник-Колчовия хан, оповестиха от Община Габрово. Къщата бе отвореназа първи пътслед ремонтните и консервационни действия, осъществени в музея през последните двегодини.

Сградата е преустроена в многофункционален музеен център, където ще се провеждат изложения и креативен занимания с деца и възрастни. Най-голямата постройка в РЕМО „ Етър “ ще приема значими интернационалните експозиции, към които има специфични условия за сигурност и повърхност.

Кръстник-Колчовият хан е запазил своята достоверност и възрожденски жанр, отличава се с присъщ вътрешен дизайн и модерно показване на експозиционните площи. Вече има достъп за хората с двигателни усложнения посредством вътрешен асансьор. Един от сериозните проблеми– лимитираният брой тоалетни, към този момент е решен.

Покривът на къщата с каменни плочи, е реставриран от един от дребното останали майстори – Павел Кунчев, който е помощник-реставратор в „ Етъра “.

Музейният център има три етажа и три експозиции, които провокираха сериозен интерес. Сега на първия етаж е подредена фотографската галерия „ Етнообектив: Тодоровден “. Тя включва най-хубавите снимки, взели участие в състезанието през 2021 година и експонати от фонда на Музея, свързани с грижата и почитта към коня.

На втория етаж е изложбата „ Занаяти с бъдеще “. Тя показва нетрадиционни произведения на майстори от Европа, Азия и Африка. Предметите демонстрират тънката, само че здрава нишка сред предишното и бъдещето на занаятите.

В една от залите на третия етаж е ситуирана и експозицията „ Мартеници от шнур “ с отличени произведения от едноименния народен конкурс.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР