Близо 48 милиона лева отпускаме за наука на днешното правителствено

...
Близо 48 милиона лева отпускаме за наука на днешното правителствено
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна и 65 млн. лева за образованието и науката

Близо 48 милиона лв. отпускаме за просвета на днешното държавно съвещание. От тях 14,5 млн. лева са за осъществяването на осем национални научни стратегии за 2021 година, в границите на които се работи по значими за обществото тематики като обединен дигитален пазар в науката, ниско въглеродна сила, запазване на околната среда, опазване на здравето и медицина. Това разгласи при започване на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 година

Над 33 млн. лева са обезпечените средства и за дейностите от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Те са за Българска академия на науките, за Селскостопанската академия, университетите, за хората, които вършат в това число и подводната археология, за кораба, който се купува за Висшето военноморското учебно заведение, който ще се употребява за научни и проучвателен цели, акцентира още министър председателят Борисов.

Целта е да се обезпечи достъп на българските учени до най- модерно научно съоръжение и те да вземат участие в по-мащабни научни планове в страната, както и в интернационалните паневропейски и международни планове.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев добави, че финансираните обекти по Националната пътна карта за научна инфраструктура имат стратегическо значение за българската просвета и са с максимален капацитет за осъществяване на модерни и високи научни проучвания.

Преизбраният за ръководител на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски благодари на държавното управление за поддръжката.

Тези средства са извънредно значими, с цел да може да действа обикновено научната система в България, акцентира учен Ревалски.

С 16,9 млн. лева ще бъдат подкрепени и 2257 учебни заведения при реализирането на противоепидемичните ограничения против COVID-19. С тях учебните заведения ще могат да обезпечат дезинфектанти, апарати за филтриране на въздуха, електронни устройства за учениците, които нямат опция да си закупят сами. С част от средствата ще бъдат подкрепени и 42 центъра за специфична просветителна поддръжка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР