Близо 450 жители на Омуртаг вече усетиха реалните ползи за

...
Близо 450 жители на Омуртаг вече усетиха реалните ползи за
Коментари Харесай

Близо 450 жители на Омуртаг в санирaни апартаменти

Близо 450 поданици на Омуртаг към този момент усетиха действителните изгоди за семействата си от реализирането на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Освен постигнатото очевидно възобновяване на постройките, фамилиите в първите санирани два блока регистрират и понижаване на разноските за поддръжка и отопление на жилищата си. Това сочи оценката от реализацията на експертите в общинската администрация, заяви кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов.
 Блокът на ул. ”Искър ” промени напълно типа си и усъвършенства енергийната си успеваемост. Блокът на ул. ”Искър ” промени напълно типа си и усъвършенства енергийната си успеваемост.
„ Ефектът е изключително огромен при санирането на панелен блок на ул. „ Дунав ” 31. Там има пет входа с 81 жилището. Възложихме инженеринг, като проектирането беше на „ Адапт ”, а строителните действия се направиха от компания „ Радита ”. Обектът към този момент мина през тестови интервал на зимния сезон и хората са доста удовлетворени от постигнатите икономии, покачвания комфорт и не на последно място от усъвършенстваното изцяло положение на блока ”, разяснява инж. Ешрефов.

Същите компании са били ангажирани и със санирането на тухлен блок на ул. „ Искър ” 17, където има 45 жилището. Там дейностите също са завършени и фамилиите в блока са имали първата си по-уютна зима, счита кметът на Омуртаг.

Успешната реализация на първите два обекта е послужила като тласък за повишение интереса на жителите на града към стратегия. Пет сдружения на притежатели са подготвили документи и са подписали контракти с Община Омуртаг.

„ Изпратени са претенции до Българска банка за развиване за сключване на тристранни контракти за целево финансиране сред Община Омуртаг, като представляващ притежателите, регионалния шеф и Българска банка за развиване. При обезпечено финансиране, ще се пристъпи към процедури по желание на реализатори и доста се надяваме това да стане по-скоро, тъй като ползата към този момент е огромен и хората на процедура видяха изгодите от стратегия ”, сподели още кметът на Омуртаг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР