Близо 450 000 българки страдат от остеопороза, а поне 500

...
Близо 450 000 българки страдат от остеопороза, а поне 500
Коментари Харесай

Една от три жени над 50 г. с фрактура заради остеопороза

Близо 450 000 българки страдат от остеопороза, а най-малко 500 000 имат граничното положение на понижена костна компактност . Една на всеки три дами и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще имат най-малко по една фрактура през живота си, дължаща се на понижена костна компактност, изяснява ревматологът от УМБАЛ " Св. Иван Рилски “ доктор Валентина Решкова във връзка Световният ден за битка с осеопорозата, който се отбелязва на 20 октомври. Около 8.9 милиона фрактури в света годишно се дължат на остеопороза.

Болестта протича последователно, без признаци и когато костната компактност се понижи под сериозната, в комбиниране с други предразполагащи фактори, се доближава до фрактури. " Затова я назовават " тихата” зараза на века “ , споделя доктор Решкова, която е част от най-голямата Клиника по ревматология в България, в болница " Св. Иван Рилски “, където болестта се диагностицира и лекува.

Сред най-опасните фрактури, породени от загубата на костна компактност, са тези на гръбначните прешлени . Намаляването на костната маса на прешлените може да докара до смачкването им. Най-често това се случва при банални, битови произшествия. Симптом на тези фрактури е хроничната болежка в гърба. Обикновено тя стартира ненадейно, остава в избрана област на гръбнака и се утежнява, когато човек стои или върви. Засегнатата част от гръбначния дирек постоянно е сензитивна при натискане. В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ е въведен актуален способ, който сполучливо се бори с тези провали .

Той е щадящ, атравматичен и е подобаващ и за възрастни пациенти (над 70 години), които са най-рисковата група за приемане на гръбначни фрактури . Става въпрос за вертебропластика, при която, под рентгенов надзор, повреденият прешлен се укрепва с така наречен костен цимент. Процедурата трае към 20-30 минути, според от това на какъв брой равнища се прави вертебропластиката. Миниимално иннвазивна е, ненатоварваща за възрастните хора, и връща качеството им на живот. Може да се извърши под обща или месна анестезия и на процедура за използването ѝ няма ограничавания във възрастта .

" Само до преди десетина години възрастните пациенти с остеопоротични фрактури на гръбнака, които виждаме по какъв начин последователно се прегърбват, ги лекувахме с корсет и витамин Д. Това ненапълно стопира процеса, само че не трансформира нищо – хората не престават да се изтезават от болежка. Сега тези пациенти ги изправяме на крайници единствено за няколко дни “, изяснява един от най-хубавите гръбначни хирурзи у нас доцент Васил Каракостов, който е и шеф на Клиниката по неврохирургия в столичната болница.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР