Близо 45 години – толкова изминаха от началото на проекта

...
Близо 45 години – толкова изминаха от началото на проекта
Коментари Харесай

Сбогом АЕЦ „Белене“?

Близо 45 години – толкоз изминаха от началото на плана за създаване на втора атомна централа в България. Започван и спиран към този момент няколко пъти през това време от разнообразни държавни управления, АЕЦ „ Белене ” до момента отхвърляше да „ почине “. До през днешния ден, когато в Народното събрание беше гласуван план на решение, с който се задължава министърът на енергетиката да организира договаряния с украинския си сътрудник или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за нуклеарната централа. Решението беше признато с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Против него гласоподаваха от проруските партии Българска социалистическа партия и " Възраждане ". 

С него се анулира друго решение от времето на Бойко Борисов като министър председател, от 7 юли, 2018 година, за обновяване на търсенето на благоприятни условия за построяването на АЕЦ „ Белене “ взаимно със стратегически вложител.

Продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от НЕК на „ Атомстройекспорт “ в размер на 601.6 млн. евро, написа в решението.

Енергийният министър ще има 60 дни да води диалозите и е длъжен да осведоми Народното събрание за протичащото се. 

В решението не се прецизира дали става въпрос за цялото съоръжение, или единствено за елементи от него. То може да бъде употребявано за довършването на 3 и/или 4 блок в украинската Хмелницка АЕЦ, която се намира в централната част на страната.
Решение от през днешния ден за на следващия ден
Бъдещето на неосъществения до момента нуклеарен план беше начертано небрежно в последните дни и с доста различия. На 4 юли ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи внесоха плана на решение министърът на енергетиката да организира договаряния с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ „ Белене “. Само за два дни той беше признат в отраслова комисия и гласуван в зала. Решението съответства с визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България, само че съгласно вносителя Делян Добрев от ГЕРБ тематиката няма връзка. Това обаче надали е по този начин, тъй като сходни визити нормално с свързани с договаряния по съществени тематики каквито на дневен ред у нас в този момент са поддръжката на България за Украйна в НАТО, доставката на оръжия и продажбата на нуклеарно съоръжение за над 1 милиарда лева

Решението взето от през днешния ден за на следващия ден повдигна въпроса повече стопанска система или повече геополитика има в него. Именно с такива способи до момента е известно предишното на плана АЕЦ „ Белене “, който през днешния ден се свързва най-вече с корупционни практики.

Според Делян Добрев решението е „ прагматично “.
Audi или Lada
Дебатът в отраслова комисия през вчерашния ден и в Народното събрание през днешния ден беше по тази причина би трябвало ли да се продава оборудването и на каква цена, имаме ли потребност от него, знаем ли кои елементи от него могат вероятно да се употребяват в АЕЦ „ Козлодуй “ и в нови мощности там, имаме ли тактика по какъв начин ще развиваме нуклеарната енергетика. Депутатите от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ сложиха под въпрос това дали Украйна ще заплати оборудването, което съгласно Добрев е „ изключено “ да не се случи.

Не е задачата някой да не си заплати, а да си вземем част от парите, дадени за плана „ Белене “, сподели той.

Добрев заприказва за редакция на текста, в която да се впише, че оборудването не може да бъде изнесено от страната без да е платено, само че такава в последна сметка не беше импортирана.

Междувременно коментар пристигна и от Европейската комисия, съгласно която е допустимо Украйна да употребява средства от Европейски Съюз, с цел да купи от България нуклеарни реактори. Няма спънка за това, съобщи представител на комисията на конференция в отговор на въпрос, представен от Българска телеграфна агенция. 

Вносителят на решението съпостави концепцията за реализация на АЕЦ „ Белене “ и на 7-ми блок в „ Козлодуй “ с Lada и Audi. По думите му, в случай че продължи реализацията на плана, „ ще платим за Lada на цената на Volkswagen, вместо да си поръчаме напряко Audi и да намерим пари да си го платим ”.

Според него това да създадем централата с съветските реактори, само че с нови технологии, е като сглобим „ съветски нагревател и съединител с други европейски съставни елементи “.
Липсва интерес
Последният длъжностен кабинет на президента Румен Радев, отпред с отрасловия министър Росен Христов, възродиха концепцията „ Белене “ в енергийната тактика 2023 – 2053 година Въпреки говоренето, че към нея има инвеститорски интерес, публично подобен никой не е заявявал. Всъщност, към централата вниманието си насочиха най-вече строители, които желаят да я построяват, само че не и да влагат в нея. Такъв е беше и казусът с френския колос EDF, с който се водеха договаряния. Очакваше се да бъде подписан контракт за следващо изследване на опциите какво да вършим с централата. Този път задачата на разбора щеше да бъде да ни каже могат ли съветските реактори да проработят с европейски технологии и да няма взаимозависимост от Русия в реализацията и употребата им. До подобен обаче не се стигна.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Теменужка Петкова напомни историята на плана от последните години и изрично съобщи, че

след войната в Украйна планът АЕЦ „ Белене “ няма по какъв начин да бъде осъществен в България “.
Наистина ли е краят?
Въпреки че през днешния ден официално беше натиснат аленият бутон за развиването на втора нуклеарна в Белене, не е ясно какъв ще бъде изходът от договарянията сред енергийния министър и украинския му сътрудник и дали изобщо ще се стигне до договорка. Темата какво е бъдещето на площадката през вчерашния ден в енергийна комисия разяснява отрасловият министър Румен Радев.

Площадката има бъдеще, само че не и за остарели нуклеарни блокове “, сподели той и загатна, че за площадката ще се търсят нови разновидности.

Според Радев отговорът на въпроса „ има ли нуклеарна вероятност пред площадката в „ Белене “ е „ да “ и следва да се проучва какво може " съответно " да се направи там.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР