Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен

...
Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен
Коментари Харесай

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни

Близо 422 милиона лв. губи българската стопанска система за всеки неработен ден през тази година, пресмята Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал в България.

" Според средносрочната бюджетна прогноза на държавното управление брутният вътрешен артикул през 2018 година ще бъде 105 609 000 лв.. Прието е, че приблизително дневно произвеждаме 0,4% от този брутен артикул. Или с всеки неработен ден пропущаме да създадем близо 422 млн. лв. ", изясни изчисленията си той.

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за установяване на почивките поради празниците. Според новото предписание, в случай че празникът се пада в събота или неделя, неработен е идващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 година ще почиваме 3 дни повече.

" Или за тези дни няма да произведем 1,267 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт. Като имаме поради, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лв. ", пресмята ръководителят на АИКБ.

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и служащите. Причината е, че в производството да вземем за пример заплатата се пресмята на база заработено, а не е непрекъсната големина.

" Средната заплата у нас е 1037 лв., по данни на Национален статистически институт за последното тримесечие на 2017 година Правителството залага растеж от 6,6% за тази година, което значи, че тя ще стигне 1105 лв. или 13 265 лева за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че дневно получаваме по 53 лв. ", изясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на процедура заплатата ни понижава с близо 160 лв..

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде към 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредност почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредност дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата отмора тази година ще е към Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда. /dnes.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР