Близо 4000 жени годишно се разболяват от рак на гърдатаВ

...
Близо 4000 жени годишно се разболяват от рак на гърдатаВ
Коментари Харесай

Близо 4000 жени годишно се разболяват от рак на гърдата

Близо 4000 дами годишно се разболяват от рак на гърдата
В България годишно се разболяват към 3 900 дами от рак на гърдата и за жалост 1 400 умират от това заболяване. Това сподели проф. доктор Иван Костов, изпълнителен шеф на СБАЛАГ „ Майчин дом ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес в „ Майчин дом ” бе публично показана новаторска система за ранна диагностика на рак на гърдата, която ще бъде въведена за първи път в България на територията на здравното заведение.

Проф. Костов акцентира, че скринингът на гърдата е извънредно значим за това, тъй като ракът на гърдата е най-често онкологично заболяване при дамата в целия свят. България не прави изключение. Ракът на гърдата е по-чест като периодичност от всички ракове в женския организъм взети дружно, уточни лекарят. Той означи значимостта на проведения всеобщ скрининг на национално равнище.

Според данните, които той показа, в България годишно се разболяват към 3900 дами от рак на гърдата, за жалост 1400 умират от това заболяване.

Той показа, че през годините са работили с разнообразни екипи в разнообразни лечебни заведения доста за скрининга и предварителната защита от това заболяване. Преди няколко години прегледали с екипа на „ Св. София ” учителки като проведен скриниг. „ Резултатите демонстрираха, че градският вид жена и нейният метод на живот, най-често при по-голям стрес, водейки забързан метод на живот, два пъти по-често се разболява от рак на гърдата “, уточни професорът.

Той акцентира, че това заболяване е безусловно лечимо, когато се хване в точния момент. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР