Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се

...
Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се
Коментари Харесай

Близо 4000 изпълнители от цяла България ще събере фолклорния конкурс на Роженския събор

Близо 4000 реализатори от всички краища на България ще се изявят в националния фолклорен конкурс на „ Рожен “ – Събор на националното творчество и отглеждане на животни 2023. От 14 до 16 юли на четири подиуми ще се показват 160 певчески и инструментални групи, 195 самостоятелни реализатори, 90 танцови състава и 20 групи за национални традиции. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат, по какъв начин съхраняват достоверния българския фолклор.

Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „ Васил Левски-1931 “ от с. Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „ Просвета “ от карловското село Соколица и състава от 50 реализатори на „ Големите гайди “ към Архиерейско наместничество гр. Асеновград.

В състезанието ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село Криничне, Одеска област, както и самостоятелни реализатори на български фолклор от Англия.

Част от фолклорната палитра на Рожен ще е и състезанието за достоверна мъжка, женска и детска носия и атрактивното и показване, който ще се организира на 15 юли. В него може да се включи всеки искащ, като записването за присъединяване може да се направи и на място.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива тъкмо по обяд пред всички подиуми в трите дни на събора.

На 14 юли вечерта ще е церемония спектакълът „ България гостува на Родопите ” с присъединяване на Атанас Янчовичин и МФГ " Бански старчета ", Ваня Вълкова, Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина, Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки.

В съботната родопска вечер над планината ще екнат осъществяванията на галактическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, отбор „ Родопа “, популярните „ 100 Каба гайди ” и „ 101 Каба гайди ”, ФГ „ Каба кабадайлии “. В спектакъла „ Звезден Рожен ” ще се включат родопските реализатори Димитър Керемедчиев, Тинчо Севдалинов, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, „ Родопски извор “ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Златко Кафеджиев, Филип Симидов и Фидан Меров.

„ Рожен “ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните обичаи с отглеждането на животни, което е изконен родопски занаят и е в основата на националния обичай, фолклор и занаяти.

Изданието тази година ще означи 125 години от началото на Роженския събор, трансформирал се в знак на мощната религия в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

От 14 до 16 юли на роженските поляни ще има ревю на занаяти, исторически и етно възстановки, а мобилната музейната експозиция „ Духът на Родопите “ ще покаже локалните обичаи, обичай и традиции. В профилирани изложби посетителите на събора ще видят локални породи и разнообразни типове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, кулинарни демонстрации, осъществявания на нестинари, национални веселби и хоротеки. Различни занимания и занимания за дребните гости на събитието ще предложи Детската творителница.

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монумента на българското знаме – 111-метровия стълб „ Рожен “, на който ще се извиси националния байрак. Официалната гала ще е величествен театър с 1000 участника, шоу-заря и ще бъде последван от концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Роженският събор бе възобновен и освежен през 2015 година от Фондация „ Наследство в бъдещето “, и от този момент се провежда от Сдружение „ Рожен – Наследство в бъдещето “ в партньорство с Община Смолян.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР