Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени

...
Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени
Коментари Харесай

Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати

Близо 4000 жители посетиха Народното събрание в Деня на отворени порти на институцията във връзка 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората международна война. Семейства с деца и доста младежи бяха главната част от посетителите. Най-младият от тях беше на два месеца. Гостите на институцията получиха издадената от Народното събрание във връзка Деня на отворените порти листовка „ 80 години от спасяването на българските евреи “.

Още в 10.00 часа пленарната зала на Народното събрание се извърши от първите гости, които чуха описа на ръководителя на Държавна организация „ Архиви “ доцент доктор Михаил Груев за събитията, създали допустимо спасяването на българските евреи.



В пленарната зала под съпровода на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова показа фрагменти от есетата на младежи, взели участие в интернационалния книжовен конкурс на Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф “, както и от протестното писмо на Димитър Пешев. Лауреатите от Международния книжовен училищен конкурс издигнаха на парламентарната естрада посланието: " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика! ".

Потокът от жители, искащи да посетят Народното събрание, не секна през целия ден. Мнозина търпеливо изчакаха реда си, с цел да се снимат на председателското място в пленарната зала и да прегледат двете документални изложения, свързани със ориста на българските евреи - „ Осъдени и избавени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи “ и „ Труден избор с огромно значение: спасяването на българските евреи 1943 година “. Интерес жителите демонстрираха и към обстоятелства, свързани със постройката на Народното събрание, неговата история и творбите на български художници, които са показани в законодателната институция.



В Народното събрание беше излъчен и основаният във връзка годишнината портретен документален филм „ Животопис на Димитър Пешев " от поредицата „ Българска национална телевизия Представя ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР