Близо 400 успешни операции проведоха с помощта на роботизираната хирургия

...
Близо 400 успешни операции проведоха с помощта на роботизираната хирургия
Коментари Харесай

Стотици успешни операции с робот направиха в УМБАЛ Каспела

Близо 400 сполучливи интервенции организираха благодарение на роботизираната хирургия в университетската болница за интензивно лекуване " Каспела " в Пловдив за последните две години. Урологичните роботизирани интервенции са осъществени от доктор Иван Вълканов и неговия екип, а роботизиранитеоперации в гръдната хирургия от доктор Васил Петров и екипа му, оповестиха от лечебното заведение.

Завеждащият Клиника по хирургия в лечебното заведение проф. доктор Росен Димов, който е и професор към „ Катедра по Специална хирургия " в Медицински университет - Пловдив, дружно с екипа си съумяха да създадат най-вече роботизирани интервенции в коремната хирургия в България.

Проф. Димов разкри какви са преимуществата и минусите на роботизираната хирургия, като преди този момент отговори на най-често срещания въпрос - за какво е належащо да има медиатор сред ръцете на хирурга и обекта на оперативното лекуване?

В съответния случай става въпрос за оперативно лекуване чрез лапароскопия " безкръвни интервенции ", при които коремната празнина се изпълва с газ и се работи през дребни отвори в коремната стена. Тоест ръцете на хирургичния екип са отвън човешкото тяло и се работи със специфични принадлежности. Това се прави като опит да бъде понижена хирургичната контузия от разрязването на коремната стена - мускули, фасции, сухожилия, нерви и кръвоносни съдове, изяснява проф. Димов.

Според него преимуществата на системата DaVinci за пациентите са няколко.

Визуализация. 3D камерата на системата разрешава да се видят ясно и да се разпознават и най-малките структури в оперативното поле - кръвоносни съдове, нерви. Образът, който получава хирургът, е " като че ли плува вътре в коремната празнина ".

Манипулации. Суперспециалните принадлежности на системата разрешават такива придвижвания на върха им, каквито са непостижими от никой различен хирургичен инструментариум.

Всичко това в комбиниране разрешава пациентът да се възвърне доста по-бързо от интервенцията, с доста по-малко болежка. Да се раздвижи още в същия ден и да се завърне в фамилията си по най-бързия метод, безапелационен е проф. Димов.

Съществува и преимущество за обществото и това е бързото възобновяване, което разрешава по-малко скъпи болнични грижи. Липсата на рехабилитация и оживление дава опция на пациента да се върне напълно скоро към трудовите си отговорности и фамилните задължения.

Относно плюсовете за хирургичния екип, проф. Росен Димов споделя, че се работи в удобно седнало състояние, с доста добра ергономия. Няма изтощеност, болки в кръста, ставите, главоболие или световъртеж.

„ Мисля, че никой пациент не би желал да бъде опериран от изнемощял екип. ", счита началникът на Клиниката по хирургия в УМБАЛ " Каспела ".Използването на системата не е допустимо при всеки един случай. Ако има предишни интервенции с налични сраствания в коремната празнина, постоянно това е спънка за интервенцията с DaVinci. При някои незабавни положения като тежък перитонит или заплитане на червата, също не е допустимо потреблението й.

За обществото към момента цената на самата система, нейното софтуерно поддържане, себестойност на инструментариума е доста висока. Надеждите са, че с популяризирането и навлизането на системата в необятна приложимост, ще пристигна миг за понижаване цената на една процедура.

Това е минусът за хирургичния екип при работа с роботизираната хирургия. За да се придобият нужните познания и умения за дейно и безвредно потребление на робота, се минава през дълъг, характерен и безценен интервал на образование и самообразование, до приемане на документ, удостоверяващ подготвеност за работа с DaVinci.

Много значим въпрос за пациентите и техните близки - подсигурява ли системата DaVinci сполучливия краен резултат от интервенцията? В отговора си на този въпрос, проф. Димов е безапелационен:

„ Не. Нищо не може да бъде обезпечено нито от машина, нито от човек, що се отнася до оздравяването. Това е комплициран многофакторен развой, който може да бъде усъвършенстван от системата и от компетенцията на хирурга, само че не и обезпечен. "

Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи благодарение на роботи, утвърдени от FDA. Днес роботите ДаВинчи са повече от 5000 броя в света и се употребяват от хирурзи във всички 50 щати на Съединени американски щати, както и в 67 страни по света.

Национална здравноосигурителна каса към този момент реимбурсира роботизирани интервенции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР