Близо 400 участника в 131 тима ще стартират в третото

...
Близо 400 участника в 131 тима ще стартират в третото
Коментари Харесай

Близо 400 участника в 131 отбора стартират в По стъпките на Алеко с приятел

Близо 400 участника в 131 отбора ще започват в третото издание на единственото по рода си отборно планинско съревнование със обществен темперамент - “По стъпките на Алеко с приятел” на 3 октомври. Те ще премерят сили в три категории - “Семейство”, “Приятели”, както и за новосъздадената – “Колеги”. Инициативата се провежда от Туристическо сдружение “Боерица” в партньорство със Столична община, регион Витоша, регион Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „ София – европейска столица на спорта”.

Тази година надпреварата се организира по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница – вр. Черни връх – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вид е 800 м, а времето за изминаване – към 5 часа. Във втория случай позитивната денивелация е над 1200 м, а времето – към 9 часа. Стартът е всеобщ, а крайното спортно време на тима се дефинира от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не съумеят да финишират, целият отбор отпада от конкуренцията.

Най-голяма ще бъде конкуренцията в категория “Приятели” с общо регистрирани 70 тима. Интересът към дългото и късото трасе е съвсем равносилен, като малко повече са записаните за по-предизвикателния маршрут от 28 км. Тази година в надпреварата със личен отбор се включват от Съюза на глухите в България. В два от тимовете има и незрящи състезатели, които са се подготвили за изминат цялото трасе.

“Участието на тези състезатели е огромна наслада за нас, тъй като потвърждава, че идеята ни за едно по-различно съревнование е припозната. Въпреки че имаме все по-подготвени тимове, които записват топ резултати, главната цел на “По стъпките на Алеко с приятел” е да окуражим хора на друга възраст, с друг профил, подготовка и физически благоприятни условия да усетят насладата от срещата с природата на Витоша и да прекарат повече време с околните си.”, изясни Димо Христов, основен уредник на “По стъпките на Алеко с приятел”.

Тази година уредниците чакат с интерес и една неофициална конкуренция в границите на надпреварата – тази сред разнообразни столични квартали и обитаеми места, които са се записали със свои тимове.

Стартът на дългото трасе е в Железница в 8:00 часа, а на късото във Владая в 10:30 часа. Първите финишарали и по двата маршрута се чакат към 12:00 часа. Благодарение на електронната система за отчитане, резултатите на участниците ще могат да се наблюдават live от самото начало на уеб страницата на надпреварата, а на финала те ще могат незабавно да получат онлайн документ за класирането си. По двете трасета са планувани контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и здравна помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени ограничения за сигурност по отношение на настоящата обстановка с COVID-19. За финала уредниците са подготвили същински празник със сцена, музика, игри и занимания за дребни и огромни, както и награди.

И тази година обичайно част от средствата събрани посредством таксите за присъединяване и доброволни дарения ще бъдат предоставени за обществена идея – “Един друг ден за хората с увреждания”, в който те ще създадат разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила.

За надпреварата “По стъпките на Алеко”
Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е отдадено на първото туристическо нанагорнище на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата минават дистанцията от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на проведеното туристическо придвижване в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е обновено през 2018 година, като в двете му издания досега са взели участие над 600 индивида.

Проектът е съфинансиран от “Програма за осъществяване на Общинска тактика за развиване на физическото образование и спорта” на Столична община, и се осъществя в поддръжка на самодейността “София - Европейска столица на спорта”.

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

За уредниците на “По стъпките на Алеко с приятел”
Tуристическо сдружение Боерица, кръстено на едноименната околност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете навън и привличането на подрастващите към тези дела. От 2011 година посредством доброволчески акции спомага за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и провежда стотици специфични събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно състояние. Търговско дружество “Боерица” е отличено с премия за най-хубаво туристическо сдружение без туристическа база за 2018 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР