Близо 400-те ученици са преместени да учат на друго място.

...
Близо 400-те ученици са преместени да учат на друго място.
Коментари Харесай

Евакуираха училище в Истанбул заради строеж на БГ терен

Близо 400-те възпитаници са преместени да учат на друго място. Мярката бе взета във връзка със градеж върху парцел на българската общественост в съседство до учебната постройка.

Състоящ се от към 60 декара, теренът е най-големият от над 50-те парцела на българската общественост в Турция , които бяха върнати от турското държавно управление през лятото на 2012 година Той се намира в елитния квартал Шишли в сърцето на мегаполиса.

Една от най-големите строителни компании на Турция - "Ташяпъ " се ангажира с инвестиция за застрояването на терена и превръщането му в многофункционален комплекс /с търговски център, хотел, жилищна част, киносалони и театрални зали/, който ще бъде благосъстоятелност на българската общественост. През октомври м.г. бе направена първата копка и строителните действия не престават.

"Ташяпъ " се е заела да построи и здания със сглобяеми структури за намиращия се най-близо до градежа блок Д на гимназията, която е едно от най-старите образователни заведения в мегаполиса.

Работата на строителните машини и продължителните превалявания обаче са провокирали свлачища на терена и се е образувал голям трап до основите на блока, което създавало риск от сриване. По гледище на учениците и техните родители, комисия от регионалната дирекция по образованието е инспектирала терена.

"Комисията откри, че има риск от сриване на блок Д, заради което евакуирахме учениците и те ще учат в другите здания на учебното заведение, които са надалеч от строителните работи ", съобщи шефът на гимназията Гюнай Бахчеджи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР