Близо 400 предмета от времето на викингите са били откраднати

...
Близо 400 предмета от времето на викингите са били откраднати
Коментари Харесай

Близо 400 предмета от времето на викингите са били откраднати от норвежкия музей

Близо 400 предмета от времето на викингите са били откраднати от норвежкия Университетски музей в Берген в интервала от 11 до 13 август, заяви неговият шефът, осведоми ДАРИК.
 
" Ако откраднатите предмети не бъдат върнати, това ще е най-ужасното събитие в 200-годишната история на норвежките музеи ", сподели Хенрик декор Ахен. По думите му откраднатите предмети, които са най-вече дребни железни обекти, като бижута, " нямат парична стойност ", а цената на метала в тях също не незначителна.
 
" Въпреки забележителната и неизмерима загуба е обвързвана с историческата културна стойност на тези предмети, която неведнъж надвишава паричната стойност ", добави той. По думите му ограниченията за сигурност в постройката не са били задоволителни и е трябвало те да бъдат подсилени.
 
Крадците на историческите артефакти са ги откраднали от седмия етаж на музея чрез скеле, издигнато за ремонт на фасадата му. Предметите са се намирали в тази част на музея, преди да бъдат пренесени на по-сигурно място на 14 август.

Норвежката полиция проверява случая със свои интернационалните сътрудници.
 
Междувременно управляващите популяризират фотоси на предметите в интернет, с цел да може те да станат по-известни и по този метод по-трудно продаваеми, добави Фон Ахен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР