Близо 400 бежанци от Нагорни Карабах вече са пристигнали в

...
Близо 400 бежанци от Нагорни Карабах вече са пристигнали в
Коментари Харесай

Поне 400 души са пристигнали от Нагорни Карабах в Армения

Близо 400 бежанци от Нагорни Карабах към този момент са пристигнали в Армения, съобщи Ройтерс, като се базира на управляващите.

В сряда Азербайджан си върна контрола над региона, която е част от неговата интернационално приета територия, само че е обитаема преобладаващо с арменци.

Първите бежанци от Нагорни Карабах дойдоха в Армения през днешния ден, заяви по-рано Ройтерс. Репортери на организацията споделиха, че са видели стотици етнически арменци в град Горис, покрай границата с Азербайджан.

По данни на арменското държавно управление към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезнали 377 бежанци.

Руските миротворци в района са съпроводили 311 етнически арменци от Нагорни Карабах в Армения, заяви на собствен ред министерството на защитата на Русия.

По-рано днес Давид Бабаян, консултант на " президента " на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах " Република Арцах " Самвел Шахраманян, съобщи пред Ройтерс, че всички 120 хиляди арменски поданици на областа ще отидат в Армения, защото не желаят да живеят в Азербайджан и се опасяват от етническо пречистване.

Азербайджанските управляващи споделят, че ще реинтегрират района и ще подсигуряват правата на арменските му поданици, отбелязва организацията.

Арменците в Нагорни Карабах евентуално ще изоставен региона и Армения е подготвена да ги одобри, съобщи тази заран министър председателят Никол Пашинян.

В страната се чуват апели за оставката на Пашинян поради това, че не е съумял да помогне на арменците в Нагорни Карабах. И през днешния ден доста стачкуващи са се събрали пред постройката на държавното управление в столицата Ереван.

Пашинян упрекна обществено Русия, че не е направила задоволително, с цел да помогне на Армения, и даде да се разбере, че Ереван ще преразгледа съюза си с Москва, отбелязва Ройтерс. В отговор представители на съветските управляващи споделиха, че арменският министър председател самичък си е отговорен, и припомниха, че неведнъж са го предупреждавали, че неговата страна, която граничи с Азербайджан и с могъщия му съдружник Турция, няма доста другари в района.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР